De temperaturen stijgen, de zomer is in volle gang en jij bent vastberaden om je trainingen succesvol af te ronden, ongeacht het weer. Met de juiste aanpak kun je je doelen bereiken en je trainingen veilig uitlopen.
Je neemt best extra voorzorgsmaatregelen om oververhitting te voorkomen. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw trainingen kunt aanpassen en je zelf kunt blijven motiveren, zelfs tijdens de warmste dagen.
Luister naar je lichaam
De zomerse temperaturen zorgen voor een extra uitdaging tijdens je trainingssessies. Wist je dat de intensiteit van je training toeneemt naarmate de temperatuur stijgt? Dit betekent Dat je extra voorzichtig moet zijn wanneer het warmer is om oververhitting voorkomen. Let hiervoor op de waarschuwingssignalen zoals duizeligheid, plots opkomende hoofdpijn en overmatig zweten gevolgd door een gebrek aan transpiratie. Als je deze symptomen ervaart, zoek dan direct de schaduw op, drink water en neem rust.
Hydrateer voldoende
Het is misschien een cliché, maar het is helaas nog steeds een veel gemaakte fout: niet voldoende water drinken. Drink voldoende water voor, tijdens en na je training. Als algemene richtlijn kun je uitgaan van 5 tot 7ml/kg lichaamsgewicht 4 uur voor je training. Tijdens het lopen kun je, om een klotsende buik te voorkomen, best regelmatig kleine slokjes nemen. Omdat het niet heel praktisch is om een gewoon plastic flesje mee te nemen tijdens het lopen, kun je hiervoor bijvoorbeeld een softflask of looprugzak gebruiken.
Kies je moment
Het is tijdens de zomer nog belangrijker om je trainingen goed te plannen. Probeer het warmste moment van de dag, meestal tussen 16u en 18u, te vermijden. ’s Ochtens net na zonsopgang is het koelste. Geen ochtendpersoon? Dan is ’s avonds laat ook een goed moment. Door je training juist te plannen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.
Kleed je slim
Kies voor lichte, ademende kleding. Ga voor technische stoffen die vocht afvoeren en je lichaam koel houden zoals bijvoorbeeld merinowol (Smartwool) of Dri-Fit (Nike). Houd er rekening mee dat tijdens het lopen de gevoelstemperatuur ongeveer 10° hoger kan liggen dan de werkelijke temperatuur. Als het 20° is, kleed je dan alsof het 30° is om oververhitting te voorkomen. Zet ook zeker een pet op om je hoofd te beschermen tegen direct zonlicht.
Pas je tempo aan
Als je op hartslag traint, zul je merken dat je tempo vanzelf lager ligt binnen dezelfde hartslagzone. Dit komt doordat je lichaam meer energie nodig heeft om zichzelf te koelen in vergelijking met koelere dagen. Geen hartslagmeter? Luister dan goed naar je lichaam en pas je tempo aan indien je merkt dat je training zwaarder voelt dan normaal.
Wees geduldig
Geef je lichaam tijd om zich aan te passen aan de hitte. Blijf consistent trainen en je zult merken dat het na enkele weken gemakkelijker wordt omdat je lichaam went aan de warmte.
De zomerse hitte hoeft dus zeker geen obstakel te zijn voor looptrainingen. Met de juiste aanpak en zorg voor jezelf kun je veilig en met volle teugen genieten van je trainingen, ongeacht de temperatuur. Nog op zoek naar de wedstrijd om naar toe te trainen deze zomer? Bekijk dan zeker onze evenementen kalender. Of het nu gaat om een 10k, halve marathon of misschien zelfs een hele marathon, er is voor elk niveau en elke ambitie wel iets te vinden.