Skip to main content
Hoewel de marathon door steeds meer lopers afgevinkt wordt, blijft er een mythisch karakter aan de afstand hangen. De 42,195m – zoals wij het nu kennen – heeft een rijke geschiedenis. Om terug naar de oorsprong te gaan, staat ons een tijdreis van 2500 jaar te wachten. Die brengt ons rechtstreeks naar het oude Athene.
“Gegroet, we hebben gewonnen”

De Griekse hoofdstad is bakermat van de marathon, met dank aan ene Phiedippides. Als koerier kreeg hij de opdracht om de triomf van de Grieken tijdens de slag bij Marathon kenbaar te maken bij zijn volk.

Hij liep daarvoor van Marathon naar Athene. Eens aangekomen, kon Phiedippides nog net de woorden: “Gegroet, we hebben gewonnen”, uitbrengen alvorens door complete uitputting zijn laatste adem uit te blazen.

40 kilometer

Aan het einde van de negentiende eeuw lag deze legende aan de basis van de marathon. De eerste loopwedstrijd met het etiket ’marathon’ vond plaats in 1896 tijdens de Olympische Spelen in Athene. Er werd toen gelopen van het Oude Marathon naar het Panathenaic Stadium in Athene, goed voor 40 kilometer.

Jawel, 40 kilometer.

“De marathon werd toen gezien als de grens van het menselijk kunnen omdat deelnemers op vlak van uithouding en mentale kracht tot het uiterste gedreven worden.”  

De marathon werd toen gezien als de grens van het menselijk kunnen omdat deelnemers op vlak van uithouding en mentale kracht tot het uiterste gedreven worden.

Twaalf jaar later, opnieuw tijdens de Olympische Spelen, werd de marathonafstand puur om praktische redenen gewijzigd naar 42,195m, de afstand zoals we die vandaag kennen.

Athene Marathon: The Authentic Marathon

De marathon van Athene wordt door zijn hele voorgeschiedenis de ‘Authentic Marathon’ genoemd. Vandaag de dag wordt er nog elk jaar opnieuw gestreden op de oeroude omloop.

In tegenstelling tot heel wat stadsmarathons ligt de start en finish niet op een zucht van elkaar. In Athene loop je van punt A naar punt B, ofwel van Marathon tot het olympisch stadion in de Griekse hoofdstad.

Van A naar B met ups en downs

Het parcours heeft niet alleen een rijke historiek, het is ook identiek aan de olympische omloop in 2004 én allesbehalve vlak. In de eerste twaalf kilometer kan je nog even van het vlakke terrein profiteren, maar de negentien kilometers die daarna volgen gaan langs glooiende, lange heuvels. Na 30 kilometer volgt het zwaarste deel: het Stavros knooppunt.

Het laatste kwart wordt het klimmen geruild voor afdalen, al bewees de olympische marathon in Parijs van afgelopen zomer dat dit eveneens een aanslag op het lichaam kan zijn.

#teamrunnerslab-in-adidas-outfit

#teamrunnerslab naar Athene met de steun van adidas

Een uitdaging wordt het zeker, maar #teamrunnerslab is daar wel voor te vinden. Op zondag 10 november beginnen acht Runners’ lab collega’s aan een stevige Spartaanse challenge van 42,195m. Dit met de steun van adidas die alle collega’s van de juiste uitrusting voorzien.

Benieuwd hoe Annelies, Eddy, Joris, Kris, Maxime, Senne, Stefanie en Wendy het er volgende maand vanaf brengen tijdens hun marathonavontuur? Volg alles op de sociale media van Runners’ lab.

Benieuwd met welke wapens #teamrunnerslab aan de start zal staan? Ontdek hier de adidas Adizero-collectie.