Skip to main content

New Balance FuelCell SuperComp Elite v4.

Hé hé, de volledige naam lezen vraagt bijna meer tijd dan het lopen van een marathon met deze schoen.

Voor een snelle gang van zaken houden wij het op New Balance SC Elite v4. Bij deze nieuwkomer moet het vooruit gaan. Snelheid is cruciaal.

Fast 4ward

Mogen we enthousiast zijn over deze nieuwe carbonschoen van New Balance? Hell yeah. In vergelijking met de New Balance SC Elite v3 is deze vierde versie in al zijn facetten gunstig geëvolueerd.

Pebax-trampoline

Voor de tech fanaten: New Balance heeft zijn weg gevonden naar het beruchte Pebax-foam en gebruikt het over de volledige lengte. Daardoor kan je rekenen op nog eens vier procent extra energieteruggave.

Voor de niet-tech fanaten: Dit dempingsmateriaal is het meest dempende en responsieve uit het assortiment. Adviseur Kristien omschreef het gevoel als volgt na enkele testruns: “Je stapt erin en je denkt dat je op een trampoline staat, heerlijk.”

Opvallend lage hieldrop

Door de lage hieldrop (4 mm), het hoogteverschil tussen hiel en teen, vind je onder de voorvoet een flinke laag van dit foam terug. Het zorgt enerzijds voor extra bescherming van de carbonplaat, maar zorgt ook voor een krachtigere lancering bij elke afzet.

Daar hoort wel een kleine ‘gevarendriehoek’ bij. “Ondanks het breed draagvlak van de New Balance SC Elite v4, zeker in vergelijking met sommige andere snelle carbonschoenen, is de hoeveelheid foam een aandachtspunt. Hierdoor zal niet elke loopstijl een stabiele afrol kunnen afleveren.”

A B Carbon

Geen carbonschoen zonder deze ijzersterke, dunne plaat erin. De carbonplaat in deze New Balance SC Elite v4 heeft overigens een opvallende geometrie. Tech fanaten: ook wel de Energy Arc technologie genoemd.

De extra dunne carbonplaat – elke gram telt – is namelijk in twee richtingen vervormd en ligt tussen de twee FuelCell foamlagen. Als je de schoen langs de onderkant bekijkt, kan je door de uitsparing de plaat zien. De uitsparing heeft overigens een weldoordachte functie. Het maakt het in- en uitveren van de plaat mogelijk.

Bekijk meteen ook de voorvoet onderaan. Daar tref je een flinke portie rubber die voor extra stijfheid en grip zorgt.

Ultralichte ondersteuning

Het bovenwerk is ook een nieuwigheidje in de nieuwe versie van de New Balance SC Elite. De makers haalden een oude technologie van onder het stof, de zogenaamde FantomFit, en konden zo een dunner mesh tevoorschijn toveren.

De technologie moet naast minder gewicht ook voor meer stevigheid aan de midvoet zorgen. Adviseur Kristien miste toch nog enigszins stevigheid aan de enkels.

“Ik heb de runners loop toegepast om toch goed vast te zitten”, verklapte ze. De fitting leerde haar ook nog iets anders. “Steunzolen voelen – voor mij althans – niet goed in deze wedstrijdschoen. Ik zit iets te hoog waardoor het niet zo comfortabel zit.”

SuperComp(ilatie)

Samengevat kunnen we niet anders dan enthousiast zijn over deze New Balance SC Elite v4. New Balance zet voor het eerst écht in op een wedstrijdschoen voor lange(re) afstanden en dat loont.

Deze racer is klaar om grenzen te verleggen op afstanden van de halve tot de hele marathon. Lopers die overweg kunnen met een dikke laag superreactief foam en op zoek zijn naar een dempende en responsieve schoen, zitten goed.