Skip to main content
We zetten uren trainingsarbeid op de teller om sterker, sneller of kortweg beter aan de start te verschijnen. En toch wordt er één iets heel vaak over het hoofd gezien: ons maag-darmstelsel. Nochtans bijzonder trainbaar. We leggen je hieronder uit hoe je dit orgaansysteem kan trainen en hoe het in je voordeel kan werken als je dit doet.

Voldoende eten en drinken tijdens een triatlon wordt wel eens als het vierde onderdeel van een triatlon gezien. Niet altijd evident als het melkzuur tot aan je oren zit, maar o zo belangrijk.

Doe je dit te weinig, dan straft de man met de hamer je ongenadig af. Doe je dit te veel, dan heeft je spijsvertering het laatste woord. Maar wat is te veel? Dat is individueel te bepalen en hangt van de belastbaarheid van je maag -darmstelsel af.

Dat laatste heb je gelukkig zelf in de hand:

‘Train the gut’!

Waarom?

Het maag-darmstelsel speelt tijdens een inspanning een belangrijke rol in het aanleveren van koolhydraten en vocht aan je bloed, en dus ook je spieren.

Het kan echter maar een beperkte hoeveelheid koolhydraten opslaan in de vorm van glycogeen. Bij langdurige inspanningen is voldoende bijtanken daardoor essentieel.

Daar loopt het soms mis…

Als je maag-darmstelstel hier niet of onvoldoende op getraind is, kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel, krampen, diarree of overgeven. Dit kan je tegengaan door tijdens je training ook koolhydraten in te nemen, door snel na je maaltijd aan je training te beginnen of door net voor je training veel volume te drinken.

Ultraloper Karel Sabbe zei onlangs het volgende:

“In het midden van mijn training hill reps bracht mijn vrouw mij frieten. Ik at ze snel op en werkte de rest van mijn training af.”

Zo extreem hoeft het uiteraard niet te zijn. Maar één keer per week extra aandacht schenken aan je koolhydraatinname tijdens of voor een training, is een must als competitieve duursporter.

Op die manier laat je je maag-darmstelsel beter worden in het absorberen van koolhydraten en de verwerking ervan zodat maag-darmklachten afnemen en je prestaties verbeteren.

Takeaways!
  • Informeer: Over welke sportvoeding je best wanneer neemt en hoeveel je ervan nodig hebt. De adviseurs bij Runners’ lab helpen je daar graag bij.
  • Check: Bekijk op voorhand zeker de bevoorrading van de door jou gekozen wedstrijd.
    • Zijn het producten die je kent?: Nee? Test ze op voorhand uit of neem je vertrouwde producten mee.
    • Komen de bevoorradingsposten op een logisch tijdstip in de wedstrijd? Nee? Zorg dat je zelf bevoorrading meehebt om op een logisch tijdstip bij te tanken.
Julie Turelinckx
  • Simuleer: Probeer je voedingsplan voor wedstrijden al eens uit op training.
  • Train: Probeer in aanloop naar een wedstrijd om 1x per week meer aandacht te schenken aan je koolhydraatinname voor of tijdens een inspanning.
Bekijk hier de verschillende producten
Meer info over sportvoeding