Skip to main content
Ultrarunning zit in de lift. Voor niet-lopers valt het niet te vatten. +42 kilometer lopen, gewoon voor de fun. Toch moeten we beseffen dat we niet allemaal Karel Sabbe of Mathieu Bonne zijn, die honderden kilometers aan een stuk lopen met – zo lijkt het althans – hun vingers in de neus. Een ultrarun is écht niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. 

Word je daarvoor betaald? Nee, integendeel. Je betaalt meestal zelf een som geld aan inschrijving en accessoires. Is het gezond? Daarover bestaan verschillende hypotheses. Vinden lopers dat écht leuk? Wie zal dat zeggen. Kan iedereen het? Laten we stellen dat het toch wat voorbereiding, wilskracht en een stevig gestel vraagt.

De tijd dat een (halve) marathon nog bewondering opwekte

En ooit is nog niet eens zo lang geleden. Een vijftal jaar geleden kon je nog bewondering opwekken als je een ‘gewone’ (halve) marathon liep. Die verbazing verdwijnt stilaan en maakt plaats voor vragen als ‘Ah, en in welke tijd heb je hem gelopen?’.

Het moet tegenwoordig alsmaar sneller. Of verder? En zo begon de opmars naar het ultrarunnen.

Er worden steeds meer ultraruns georganiseerd. Zo heb je de BoslandTrail (50kilometer door de Limburgse natuur) of de Belgian Front memorial Trail (102kilometer langs de frontlinies aan de Belgische kust).

Voor alle duidelijkheid: een (halve) marathon lopen is niet vanzelfsprekend. Geef jezelf dus maar een welverdiend schouderklopje als je er al een liep.

Waarin verschilt een marathon van een ultramarathon?

Je bent een ultrarunner als je na je marathonafstand gewoon blijft doorlopen. +42,2kilometer dus. De kortste officiële afstanden beginnen doorgaans bij 50kilometer. Een marathon is altijd 42,2kilometer, een ultramarathon kent geen vastgelegde afstand.

99% van de ultraruns gaan door op onverharde terreinen: het bos, de woestijn, de bergen. Dat maakt het meteen een stuk zwaarder dan een marathon op asfalt.

Omdat je veel in de natuur loopt, kom je lange stukken geen supporters of bevoorrading tegen. Je zal jezelf moeten entertainen en zelfvoorzienend moeten zijn. Je eigen eten, drinken en een ehbo-kitje voor eventuele valpartijen draag je dus zelf mee.

Omdat je een aanzienlijke afstand moet overbruggen, ligt het tempo lager dan bij een marathon. Het is meestal geen strijd om de snelste te zijn, wel een strijd tegen jezelf om te testen hoe ver je kan gaan.

Gelletjes vs pannenkoeken en pasta. Je voedingsstrategie is een wereld van verschil. Tijdens een marathon teer je voornamelijk op gels of andere snelle suikers. Loop je een ultra, dan mag je genieten van pasta, rijsttaart, pannenkoeken…

Hoe bereid je jezelf voor op een ultra (trail)run?

De meeste coaches en trainers zijn opgeleid om lopers te begeleiden tot aan de marathon. Van zodra je verder gaat, is het vaak voortgaan op je eigen gevoel en ervaring. Leren aanvoelen wat je aankan, wanneer je moet rusten, hoeveel je moet eten en drinken.

Oefenen, oefenen, oefenen. Trial and error.

Wat heb je nodig voor een ultrarun?

“Ik heb al een marathon gelopen, dus heb ook alles op zak voor een ultra.” Vergeet het maar. Een ultrarun vraagt veel meer dan een gelletje en sportkledij. De organisatie verplicht je vaak ook om bepaalde spullen bij te hebben onderweg:

  • looprugzak waar alles in past
  • smartphone
  • eigen drinkbeker
  • water en voeding
  • zaklamp
  • overlevingsdeken
  • fluitje
  • elastisch verband
  • waterdichte regenjas met kap
  • lange broek
  • pet of buff

Bezint eer ge begint

Het mag dan wel de hype van het moment zijn, een goede voorbereiding is essentieel. Onvoorbereid en onervaren aan een ultra (trail) run beginnen, is om problemen vragen.

Ga voor jezelf na of je gemaakt bent voor die afstand.

  • Ben je blessuregevoelig? Error.
  • Ben je mentaal sterk? Check.
  • Kan je jouw lichaam goed inschatten? Check.
  • Verdraagt je maag geen (vaste) voeding tijdens het sporten? Begin maar al te trainen.

Spreekt een ultrarun jou wel aan, maar weet je niet hoe aan dit avontuur te beginnen?

Bij Runners’ lab hebben we adviseurs die al een of meerdere ultraruns succesvol aflegden. Contacteer ons voor al je vragen of kom langs in één van onze Runners’ lab winkels.