Skip to main content
Een gezonde geest in een gezond lichaam zonder intensief te sporten. Wat? Inderdaad, Active Walking is niet zo intens als je denkt.

Slenteren door toeristische dorpjes, natuurparels verkennen in het buitenland, blokje rond met de hond, een dagje shoppen, of een bewuste wandeling. Herkenbaar? Dit zijn allemaal voorbeelden van Active Walking. Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe doe je het? Lees rustig verder voor de antwoorden.

Wist je dat active walking veel gezondheidsvoordelen heeft?

Wandelen, of Active Walking, is een van de meest toegankelijke vormen van lichaamsbeweging. Het is minder intensief dan lopenis minder belastend voor je knieën en heupen, maar kent dubbel zoveel voordelen voor je gezondheid. Je gebruikt zelfs meer spieren dan je zou denken. Niet alleen je beenspieren, maar ook je core en zelfs de spiertjes in je tenen doen allemaal mee.

Veel artsen beschouwen Active Walking als de ideale manier om fit te blijven. Niet alleen omdat je conditie verbetert, je botten en spieren versterken en je evenwicht en coördinatie maken een sprong vooruit.

Active Walking heeft ook veel voordelen voor je mentale gezondheid. Wandelen zal je stemming en ook je stressniveau doen verlagen. Alles opgeteld, zal je immuunsysteem beter worden en zal je ook nog eens beter slapen.

“Met active walking gebruik je meer spieren dan je zou denken.”

De intensiteit verhogen

Je dagelijkse wandelingen kan je zelfs naar een nog hoger niveau tillen door het tempo te verhogen en je armen en benen bewust te bewegen. Bij deze vorm van Active Walking, ook bekend als powerwalking, verhoog je de intensiteit door bewust en doelgericht te bewegen waardoor je spieren beter gaan meewerken en je hartslag zal verhogen. Hierbij is het belangrijk om een krachtige armbeweging te maken om de voordelen van je wandelsessies echt te verhogen.

Is een dagelijkse wandeling tijdens de lunch, al dan niet aan een hogere intensiteit, niet uitdagend genoeg? Kies dan voor Nordic Walking, Active Walking maar dan met speciale stokken. Hierbij gebruik je zelfs tot 90% van je spieren. Door het gebruik van de stokken, verzeker je jezelf van een goede lichaamshouding en zullen dus ook je spieren in je rug en schouders sterker worden.

Zijn mijn oude loopschoenen geschikt?

Bij het horen van Active Walking denk je misschien aan de traditionele stijve stapbottinnen maar dit is toch niet de meest comfortabele keuze voor je dagelijkse routine. Sneakers dan? Fashionable, yes, maar niet dempend genoeg voor de kilometers die je wil maken.

Heb je nog oude loopschoenen in de kast liggen? Perfect om mee te beginnen! Maar toch niet hetzelfde. Lopers en wandelaars hebben namelijk een andere voetlanding. Wandelaars rollen meer door naar de tenen doordat er geen zweeffase is. Hierdoor is ook de gewichtsverdeling anders.

“Het belangrijkste onderdeel is het dragen van de juiste schoenen.”

Active Walking schoenen

Het belangrijkste onderdeel van Active Walking is dus het dragen van de juiste schoenen. De verkeerde schoenen kunnen namelijk heel wat ongemakken veroorzaken zoals pijnlijke voeten, blaren, last in de rug of knieën.

Bij Runners’ lab zetten we heel sterk in op Active Walking schoenen. Dit zijn schoenen afgeleid van trail- of loopschoenen met extra comfort, stabiliteit en demping. Ze zijn bovendien een pak lichter dan de typische, zware wandelschoenen en zien er heel wat frisser uit. En dan hebben we het nog niet gehad over het waterafstotende karakter en de hogere pasvorm die bescherming bieden tegen nattigheid en natuurlijke obstakels.

Kan ik het?

Iedereen kan het! Iedereen die graag fit wil blijven, kan kiezen voor Active Walking. Het veroorzaakt geen belasting op gewrichten, wat wel het geval kan zijn bij lopen. Om je fitnessresultaten te verbeteren moet je alleen maar extra met je ellebogen, in een hoek van 90 graden, zwaaien.

In 5 stappen naar een Active Walking expert

De vraag is nu, hoe begin ik eraan?

  • Bouw rustig op: als je nog geen fervent wandelaar bent, bouw dan geleidelijk je snelheid en afstand op om je lichaam er rustig aan te laten wennen.
  • Let op je houding: houd je rug recht, span je buikspieren aan en gebruik een actieve armbeweging.
  • Zorg voor de juiste uitrusting: zorg voor comfortabele kledij en vergeet vooral niet de Active Walking schoenen die geschikt zijn voor jouw voeten en loopstijl. Bij Runners’ lab analyseren we jouw voeten zodat je met de ideale wandelschoenen naar huis gaat.
  • Luister naar je lichaam: eet en drink voldoende tijdens je wandelingen zodat je lichaam niets te kort komt en neem rust als dat nodig is.
  • Varieer je routes: wordt het blokje rond saai? Geen zorgen, Runners’ lab heeft de HITTA-app mee uitgebouwd. Deze app zet je op een speelse manier in beweging doordat je op zoek kan gaan naar verschillende checkpoints, verspreid over heel Vlaanderen.

Met alle opgesomde voordelen van Active Walking heb je vanaf nu geen excuses meer. Trek vandaag je wandelschoenen nog aan, zet je armen in een hoek van 90 graden en stap richting een gezonder leven!

Ontdek het aanbod Active Walking schoenen
Leer meer over onze werkwijze