Skip to main content
Huh, illegaal? Absoluut. Met de Prime X 2 Strung kleurt adidas ver buiten de lijntjes. Sterker nog, het merk drijft zelfs de spot met het officiële wedstrijdreglement.

Het Adizero-assortiment kreeg er een uniek exemplaar bij: de adidas Adizero Prime X 2.0 Strung. Tegen de regels in is dit een waardevolle poging om er als snelste schoen uit te komen. ‘Want als één carbonplaat een schoen al sneller maakt, dan steken we er toch gewoon twee in?’, dacht het gekende merk. Zo gezegd, zo gedaan. Al is het er eentje te veel volgens de richtlijnen. Deze platen zitten verwerkt in de tussenzool, die met zijn 50mm de officieel toegestane hoogte van 40mm overstijgt.

Twee keer de regels overtreden? adidas durft het. Waag jij je er ook aan?

Dubbele carbonplaat, say what?

Je leest het goed. Deze schoen heeft niet één, maar twee carbonplaten. Is hij dan ook echt dubbel zo snel? Misschien wel. En we maken het nog straffer: tussen deze platen zit een ongeziene drielaagse Lightstrike Pro – drie lagen foam die meer veerkracht en demping bieden aan je voeten. Nu begrijp je waarschijnlijk ook waarom de tussenzool een dikte van 50mm heeft. Waar anders kan dit veelvoud aan innovatieve technologieën terecht?

‘Strung’ bovenwerk

De strung in de naam wijst hoogstwaarschijnlijk op het bovenwerk. Dit is zo gemaakt om stabiliteit en stevigheid te bieden aan de middenvoet en tegelijk flexibiliteit aan de voorvoet. Het opmerkelijke aan het bovenwerk is de 360°-fit: de schoen is als het ware afgewerkt als een sok. De tong in vastgemaakt aan het bovenwerk voor een extra vast gevoel, vooral aan de hiel.

Maar is de schoen in zijn opzet geslaagd om illegally fast te zijn?

Als we onze Runners’ lab adviseurs mogen geloven, komt het toch aardig in de buurt:

"Vergelijk het gerust met de cruise control van een auto. Je kan blijven lopen aan een submaximaal tempo."

Stijn

"Vergelijk het gerust met de cruise control van een auto. Je kan blijven lopen aan een submaximaal tempo."

Stijn

"Ik liep mijn tempoblokken aan dezelfde hartslag als mijn opwarming, allemaal dankzij deze schoen."

Joris

Kortom: met deze nieuwe snelheidsduivel van adidas kan je proeven van de momenteel zotste technologie op de loopmarkt.

Dé schoen voor elke loper?

Met deze uitspraak zijn we – zoals bij elke schoen trouwens – liever voorzichtig. Voor wie hij zeker niét geschikt is? Da’s duidelijk: de elitelopers die toptijden willen scoren tijdens officiële wedstrijden. De schoen is omwille van zijn hoge tussenzool en dubbele carbonplaat namelijk niet IAAF-conform.

Ben je gebrand om jouw PR aan te vallen? Dan heb je met deze Adizero Prime X 2 Strung je wapen wel gevonden. De schoen combineert een vlotte afrol met voldoende stabiliteit en stuwt je vooruit wanneer je het tempo opdrijft.