Trailrunnen is in. Steeds meer lopers wagen zich aan de onverharde wegen en technische bospaden. De focus ligt niet op je tempo – tenzij je het competitiebeest in jezelf niet kan loslaten – wel op het genieten van de natuur.
Maar mispak jezelf er als ‘gewone’ loper niet aan. In tegenstelling tot lopen op asfalt vraagt trailrunnen om techniek en concentratie. Elke stap is anders: boomwortels, stenen, takken en modder houden het bijzonder uitdagend.
Bij Runners’ lab hebben we aantal (ultra)trailrunners in huis. Senne volbracht al heel wat buitengewone trails (denk aan de 170km UTMB, de Transalpine, The Thames Path 100 Mijl…). Ook adviseurs Nick en Cas hebben al behoorlijk wat trail-kilometers op hun teller staan. Het geschikte trio om hun persoonlijke tips en ervaringen te delen.
Waarin onderscheidt trailrunnen zich?
Lopen op de onverharde trails is in duizend-en-een opzichten verschillend van een rondje op asfalt. Mentaal en fysiek. En dat maakt het juist zo leuk.
Constant tempo? Dacht het niet.
Om te beginnen: vergeet het maar om een constant tempo te lopen. De hoogtemeters, obstakels en wisselende ondergronden steken daar een stokje voor.
‘There is no shame in walking’
Bij lopen op verharde wegen is de drempel vaak hoog om te wandelen als het zwaarder wordt. Goed nieuws, want there is no shame in walking, wordt wel eens gezegd onder trailrunners. je kan het jezelf écht wel permitteren om te wandelen, zeker wanneer het steiler wordt of de ondergrond te instabiel is.
“Doe je trainingen af en toe op verplaatsing. Zo raak je gewend aan onbekende terreinen en kan je meteen al je materiaal testen. Doe bewust ook wandeltrainingen: goede hikers zijn de beste trailrunners.” – adviseur Senne
Zelfvoorzienend
Je moet bovendien zelfvoorzienend zijn. Er zijn tijdens trailevents minder bevoorradingen of hulpposten aanwezig. Eten en drinken meenemen voor onderweg is dus wel een must.
Gels vs. rijsttaart
Heb je al langere afstanden gelopen op de weg? Dan grijp je waarschijnlijk naar de gels en energy drinks onderweg. Geen delicatesse, als je het ons vraagt.
Loop je een georganiseerde trailrun mee, dan mag je in de meeste gevallen rekenen op rijsttaart, chips, m&m’s of zelfs pannenkoeken onderweg. Alleen daarvoor zou je het al doen, toch? En je haalt dus echt alles uit je inschrijvingsgeld, in tegenstelling tot een evenement op de weg, waar je meestal tevreden moet zijn met een banaan aan de finish. 😉
Gps en gpx
Een horloge met gps is een aanrader. In het bos is alles veel moeilijker af te peilen en zijn herkenningspunten moeilijk. Wil je niet verloren lopen, dan heb je best een gpx rond je pols.
Wat zijn de beste trailschoenen?
Als je denkt dat er iets bestaat als ‘een beste trailschoen’, dan moeten we je teleurstellen. Wel bestaat ‘jouw geschikte trailschoen’, want alles hangt af van jouw voeten, het terrein en je doelen.
Zomer of winter? Berg of bos? Hard of zacht? Snel of traag? Lang of kort?
Het zijn maar een paar vragen die we kunnen stellen om te bepalen met welke trailschoenen jij matcht. Nick onderscheidt drie types van trailschoenen: gravelmodellen, ultratrailmodellen en speedmodellen.
“Zelf had ik voor een meerdaags avontuur in de Alpen drie paar schoenen bij: een voor natte modder, een voor droge rotsen en voor de kortere etappes. Laat je bij je schoenkeuze vooral begeleiden, probeer verschillende modellen en pas je keuze aan op je doelen”, adviseert Nick.
Verkies je de lange afstanden? Dan hebben je voeten de nodige bescherming nodig. HOKA lanceerde onlangs de Mafate X, de trailschoenen die naar eigen zeggen alles in hun mars hebben voor de ultratrailloper.
Ik ga trailrunnen en ik neem mee…
Trailschoenen met genoeg grip is een eerste stap in de goede richting. Maar als ervaringsdeskundigen weten Senne en Nick wat je écht zal missen als je het niet bij hebt op een trail run.
De basisuitrusting* van Senne en Nick:
∴ Een looprugzak of belt
∴ Een (waterdicht) regenjasje
∴ Trailstokken
∴ Trailschoenen
∴ Voeding
* Bij langere trails hebben ze uiteraard meer bij. Hierover later meer.
Een loopvest of belt
Tijdens relatief korte afstanden tot 20 kilometer volstaat vaak een belt – maar dat hangt natuurlijk ook van je persoonlijke behoeften af. Voor langere trails neem je best een looprugzakje mee. Ideaal om een extra vestje en genoeg voeding in op te bergen. Vaak zijn de rugzakjes voorzien van twee soft flasks vooraan voor een snelle, gemakkelijke toegang tot je drinken.
En zoals het ook voor schoenen geldt: passen is de boodschap. Niet elk model zit even goed en je merkt meteen het verschil.
Een (waterdicht) regenjasje
“Een jasje vergeten op een natte bergtrail? Je zal meteen voelen waarom het een must-have en geen nice-to-have is”, zegt Nick. Senne vult naadloos aan: “Je weet nooit wanneer het begint te regenen. En ook wanneer de vermoeidheid opkomt, kan ik een extra laagje wel appreciëren.”
Met een waterkolomhoogte van 10.000mm ben je zeker van een waterdicht exemplaar. “Investeer in kwaliteit. Jasjes met een waterdicht membraan zijn nu eenmaal duurder, maar gaan veel langer mee én je zal het comfort zeker appreciëren.”
Overlevingsdeken en fluitje
Je zou denken dat dit enkel voor de extreme trails van toepassing is. “Ik had ooit een klant in de winkel die na een val tijdens een gewone training in de Ardennen 2 uur moest wachten op de hulpdiensten. Het was koud en nat, dus een overlevingsdeken kan in zo’n geval letterlijk je leven redden”, vertelt Nick.
De niet-overbodige extra’s
Extra’s, maar niet overbodig om je trailrun succesvol te finishen. Zeker bij de langere afstanden en ultratrails zijn dit eerder must-haves in plaats van nice-to-haves.
Trailspecifieke kledij
Je kan natuurlijk altijd naar je gewone loopkledij grijpen, maar tijdens een trail run kan specifieke kledij het je een stuk aangenamer maken.
Een compact en licht jasje of truitje bijvoorbeeld. Wordt het te warm, dan kan je het gemakkelijk opbergen in je looprugzak.
Of een short met extra zakjes. Zo heb je altijd voeding of kleine essentials bij de hand. En eentje met lussen achteraan voor je trailstokken, zodat je die snel kan opbergen als je ze niet nodig hebt.
De juiste sokken
Tijdens een trailrun krijgen je voeten het zwaar te verduren. Je bent vaak lang onderweg, de instabiele ondergrond geeft sneller wrijving en de mogelijk natte omstandigheden werken blaarvorming in de hand.
Er bestaan sokken die zich richten op trails: met extra padding, sneldrogende of zweetafvoerende materialen, met extra stabiliteit of compressie…
Hoofd- en heuplampen
Loop je langere trails? Dan is een looplamp zeker geen overbodige luxe. In de bossen en bergen zijn straatlantaarns namelijk schaars.
“Veel trails starten vroeg of eindigen laat. Een hoofdlamp met voldoende lumen is essentieel”, zegt Nick.
Maar hij tipt ook heuplampen: “Met dit type lamp heb je minder last van mist- of ademreflectie. Combineer de twee eventueel voor een optimaal zicht.”
Loopstokken
Sommigen denken dat ‘van die stokken alleen voor wandelaars zijn’, of dat ‘alleen de échte traillopers baat hebben bij loopstokken’.
Onzin, want trailstokken kunnen écht een hele grote hulp zijn. Ze verminderen de druk op je benen bij lange of steile beklimmingen. Logisch, want de belasting wordt verdeeld over vier ledematen in plaats van twee. Ook bieden ze meer evenwicht op oneffen ondergronden.
“Je spaart je benen en houdt een beter ritme aan. Stokken van carbon zijn het lichtst. Zelf ben ik fan van het shark-systeem van Leki, met handschoentjes voor een maximale krachttransfer”, zegt Nick.
Laat je begeleiden bij Runners’ lab
Runners’ lab loopt vol met ervaren traillopers zoals ‘onze’ Senne, Nick en Cas.
Het is heel gemakkelijk om trailschoenen, kledij en accessoires online te bestellen, maar toch raden onze adviseurs een bezoekje aan onze winkel sterk aan.
“Wij stellen gerichte vragen: waar loop je? Hoeveel ervaring heb je? Wat zijn je plannen en doelen? Op basis daarvan gaan we samen op zoek naar het juiste materiaal. Bovendien merk je pas welke items en schoenen het comfortabelst zitten als je ze past.”
Natuurlijk kan je tijdens je afspraak in onze winkel gerichte vragen stellen. Onze adviseurs maken je wegwijs in het hele trailgebeuren en geven advies op basis van hun eigen ervaringen.