Skip to main content
Je vraagt jezelf waarschijnlijk af wat een schoen te maken heeft met een toaster. Wel, voor Altra betekende dit keukenapparaat het begin van een succesverhaal.

Het is de nieuwsgierigheid van Golden Harper, de oprichter van het merk, dat een excentriek onderzoek in gang zette. Als shoe nerd (zo noemt hij zichzelf) onderzocht hij op de meest unieke manieren wat hij met een schoen kon bereiken. En daarbij kwam een toaster aan te pas.

Op een dag stond hij in zijn keuken en verwarmde hij bestaande schoenmodellen in een toaster. Vervolgens haalde hij de tussenzool eruit en maakte het platform effen. Dat in de volle overtuiging dat een natuurlijke stand van de voeten het looppatroon moest verbeteren.

Heel wat testkilometers op deze schoenen later besloot hij dat de schoenen wel eens een gat in de markt zouden kunnen worden. En zo werd Altra geboren.

“Beginnend op de weg, gegroeid naar de trail,
geëvolueerd tot een veelzijdig merk van schoenen voor elke loper.”

Het vreemde eendje tussen de loopschoenen?

Ja. Maar wel in de positieve zin. De schoenen van Altra onderscheiden zich op verschillende vlakken van andere merken. Anderen beweren vaak de beste demping te hebben, de snelste prestaties te kunnen leveren… Maar daar ligt Altra niet van wakker.

Altra legt vooral de nadruk op een natuurlijke positie van de voet en het lichaam, wat het comfort en de loophouding ten goede moet komen.

De experimenten in de keuken van Harper hebben dan ook geleid tot een aantal unieke kenmerken die we in alle modellen van Altra terugzien.

Balanced cushioning

Ook wel de zero drop genaamd. Hiermee staan je hiel en tenen op dezelfde hoogte van de grond. Je ervaart als het ware een natuurlijk gevoel – alsof je blootvoets loopt, met uiteraard de extra bescherming van de schoen rond je voeten.

Dit principe zou de loopefficiëntie bevorderen en de impact op je gewrichten verminderen.

Bredere toe box

De natuurlijke houding wordt tot in je tenen doorgetrokken. De schoenen van Altra hebben namelijk een brede toe boxzodat je tenen de nodige ruimte krijgen om zich in een natuurlijke houding te zetten. Dat bevordert niet alleen het comfort aan je voeten, het zou ook de stabiliteit ten goede komen.

Ervaar het zelf

Runners’ lab geeft je de kans om Altra schoenen te testen! In onze testwand in Deurne staan geregeld enkele modellen. Kies er een paar uit en trek het mooie Rivierenhof in voor een loopje met de schoenen.