Skip to main content

Gebrek aan motivatie op één. Gevolgd door tijdsgebrek, gezondheid én dan onze twee boezemvriendinnen. Bij vrouwen blijken borsten de 4e grootste barrière om te sporten. Aan de eerste drie barrières kunnen we weinig doen. Aan punt vier gelukkig wel.

De kans is groot dat jij de foute sportbeha draagt

Want zo’n 80% van de vrouwen draagt een verkeerde maat of type sportbeha. Dat ondanks onze inspanningen en twee sportbehamaanden per jaar. Daar schrik je van hé? De kans dat jouw sportbeha je toch niet helemaal op het lijf geschreven is, is dus reëel. Of beter gezegd: de kans is groot. Waarschijnlijk moeten we het je niet meer vertellen, maar we gaan het wel doen. Gewoon voor de zekerheid. Het grootste gevolg van een foute sportbeha is dat je borsten te veel bewegen tijdens het lopen.

Wist je dat je borsten tijdens een marathon sowieso gemiddeld 6 km afleggen? Puur door het op en neer bewegen. Ook als je een kleine cupmaat hebt bewegen jouw borsten tijdens het lopen meer op en neer dan je denkt. Procentueel gezien zelfs meer dan bij iemand met een grote(re) cupmaat.

Wat zijn de gevolgen?

Cijfers nodig om overtuigd te zijn van het belang van een goede sportbeha? Maar liefst 77% van de dames klaagt over pijn in de borst, rug of nek tijdens het sporten. Toegegeven, dames met een grotere boezem hebben er vaker last van. Toch willen we het effect op sportende vrouwen met een kleine boezem niet minimaliseren.

Meer cijfers: het percentage spierweefsel in de borst is 0,0. Onze borst bestaat enkel uit huid, ligamenten, melkklierweefsel en vet. Het is je huid die samen met de (Cooper) ligamenten voor de stevigheid zorgt. De elasticiteit van zowel je huid als ligamenten is helaas niet eindeloos. Als deze te hard worden uitgerekt, kan er blijvende, onherstelbare schade ontstaan.

Een foutieve sportbeha heeft ook een effect op je sportieve prestaties. Als je sportbeha te weinig ondersteunt, kan je paslengte met 4 centimeter verkleinen omwille van een veranderende armbeweging. Vier centimeter klinkt bitterweinig. Als we dit omrekenen naar een afstand van 42,195 km wil dat zeggen dat je nog anderhalve kilometer te gaan hebt. Anderhalve kilometer die je normaal al in de benen had. Het dragen van een foute sportbeha heeft dus niet alleen een nadelig effect op je lichaam, maar ook je sportieve prestaties.

Welk type sportbeha kies ik best?

Een goede sportbeha herleidt de beweging van de borsten tot een minimum, houdt ze in vorm en beschermt het kwetsbaar borstweefsel. Het aanbod aan sportbeha’s is groot. Je hebt in principe drie types sportbeha: compressiebeha’s, ingekapselde beha’s en een combinatie van de twee voorgaande. Met een aanbod van cupmaat AA tot en met K en omtrekmaat van 65 tot 110 cm hebben we bij Runners’ lab voor ieder lichaam wel iets.

Een compressiebeha oefent, zoals de naam aangeeft, compressie uit op je borsten. Vrouwen met een cupmaat D of groter raden we dit type sportbeha minder snel aan. Althans niet voor high-impact sporten zoals lopen. Zij hebben meer baat bij een model met een afzonderlijk compartiment voor elke borst. Dit zorgt voor meer ondersteuning van beide borsten.

Runners lab bra 2

Waar moet ik op letten als ik een sportbeha pas?

Punt 1: Een sportbeha kan je echt niet kopen zonder te passen. Tenzij je vertrouwd bent met het model. Anders is passen een must.

Horizontale band

De omtrekband is de belangrijkste variabele bij het passen van een sportbeha. Dit onderdeel van een beha zorgt namelijk voor de meeste steun. Nee, niet de schouderbandjes zoals velen denken. Een te losse omtrekband durft omhoog te kruipen terwijl een band die mooi aansluit geen centimeter verschuift. Steek bij wijze van test je armen even in de lucht bij het passen.

Het omgekeerde scenario is evenmin aan te raden. De band mag niet te strak zitten. Kan je nog twee vingers steken tussen jouw lichaam en de band? Dan heb je de juiste omtrek beet. Pas de beha trouwens altijd op de middelste of uiterste stand. Dit geeft de mogelijkheid om te verkleinen als er door het wassen en het dragen rek op het materiaal komt.

Cupmaat

Zorg steeds dat je borsten mooi omsloten zijn. Je borsten mogen niet uit de sportbeha puilen, want dan is je cupmaat te klein. Er mogen ook geen gleuven of openingen zijn aan de bovenkant of zijkant van je beha. Dit wijst samen met plooitjes in het materiaal op een te grote cupmaat. Ook hier kan je de armen in de lucht steken als je niet zeker bent. Piept je borst eronderuit, dan is de cup te klein. Let ook op de uitsnijding van de beha. Deze mag niet te diep zijn want anders zal de opwaartse beweging van de borst onvoldoende gecounterd worden.

Schouderbandjes

Tenslotte verdienen ook de schouderbandjes nog aandacht. Idealiter zijn ze breed en zacht zodat ze niet in de schouder snijden. Schouderbandjes mogen gerust losser zitten dan de horizontale band. Op zoek naar extra stevigheid? Kies dan voor gekruiste schouderbanden. Zij geven zowel onderaan als aan de zijkant ondersteuning.

Ervaringsdeskunidgen aan het woord

Benieuwd hoe dames het sportbeha-advies bij Runners’ lab ervaarden? Lees dan hier hun relaas.

AFSPRAAK MAKEN?
IK KEN MIJN MAAT!
LEES DE TESTIMONIALS

Runners’ lab FAQs

Is de maat van mijn sportbeha gelijk aan die in mijn gewone beha?

Sportbeha’s kunnen soms iets strakker zitten dan je dagdagelijkse beha. Het ene model is het andere ook niet en ook per merk zit er soms een verschil op. Een sportbeha pas je dus best altijd even.

Ik heb een grote cupmaat en/of omtrekmaat. Kan ik dan bij Runners’ lab een sportbeha vinden?

Bij Runners’ lab hebben we een breed arsenaal aan cupmaten en omtrekmaten voorhanden. Van cupmaat AA tot K en van omtrekmaat 65 tot 110, we hebben het allemaal in ons gamma. We hebben overigens ook verlengstukken om de omtrek extra te vergroten.

Hoe vaak moet ik mijn sportbeha wassen?

Idealiter was je jouw sportbeha na elke sportsessie. Steek je sportbeha in een waszakje, dit om te voorkomen dat de haakjes andere kleding beschadigen, en was het met vloeibaar wasmiddel. Gebruik zeker geen waspoeder want dit zal de poriën van de technische stof verstoppen, waardoor het ademend vermogen van de sportbeha afneemt. Hou wel in het achterhoofd dat je sportbeha na 200 wasbeurten stilaan aan vervanging toe is. Een algemene richtlijn bij het wassen van sportkleding is bovendien dat je nooit wasverzachter mag gebruiken.

Wanneer heb ik een high impact sportbeha nodig?

High impact sportbeha’s zijn belangrijk bij sporten waarbij de beha veel schokken zal moeten opvangen. Voorbeelden van zo’n sporten zijn lopen, dansen, gevechtssporten, paardrijden, mountainbiken,… Bij sporten zoals gewichtheffen, yoga, hiken en crosstraining zullen je borsten minder op en neer bewegen en zou je voldoende kunnen hebben aan een medium impact sportbeha.

Is sporten zonder sportbeha ongezond?

Ja. En dit geldt zeker niet alleen voor vrouwen met een grotere cupmaat. Ook vrouwen met een cupmaat A hebben bij high-impact sporten nood aan extra ondersteuning. Ook bij hen kan het borstweefsel namelijk beschadigd geraken. Bij een hoge belasting kan de elasticiteit van het weefsel afnemen wanneer de borst onvoldoende ondersteund wordt. Wanneer dit herhaaldelijk gebeurt kan het weefsel zelfs inscheuren. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 44% van de vrouwen nog regelmatig sport zonder sportbeha, terwijl een gewone sportbeha maar 20-30% van de schokken opvangt tegenover de 80% van een goede sportbeha.

Zijn voorgevormde cups of sportbeha’s met beugel beter?

Voorgevormde cups of sportbeha’s met beugel zijn zeker niet beter. Het klopt wel dat voorgevormde cups en beugels in zekere zin extra steun bieden, maar dat wil zeker niet zeggen dat dit type sportbeha beter is. Dit hangt heel hard af van jouw lichaamstype en wat jij comfortabel vindt.

Ik krijg schuurplekken ter hoogte van mijn sportbeha. Wat nu?

Schuurplekken op de huid wijzen op wrijving gecombineerd met zweet/vocht. Deze irritaties kunnen een teken zijn van een sportbeha die toch niet helemaal zit zoals hij zou moeten. Dit kan dus betekenen dat de maat van je sportbeha niet goed is of dat je sportbeha aan vervanging toe is. Onder meer een anti-frictie crème of speciale plakkers kunnen deze irritatie doen verhelpen, maar dat neemt de oorzaak niet weg.