Al jaren sensibiliseert Runners’ lab sportende vrouwen over het belang van een goede sportbeha. Om te weten hoe diepgeworteld ons advies inmiddels is, deden we een onderzoek naar de sportbehagewoontes. Maar liefst 1.500 dames vulden de bevraging in.
11.2% loopt (soms) zonder sportbeha
Lopen is door de constant opwaartse beweging een impactvolle sport voor je gewrichten én borsten. In tegenstelling tot fietsen, krachttraining, pilates, wandelen, Zumba…, waar een lage ondersteuningsgraad volstaat, is het tijdens het lopen cruciaal om een high-impact sportbeha te dragen.
Dat er bij sportbeha’s een verschil is in de mate van ondersteuning, was nieuw voor 1/3 van de bevraagden. Wie er zich wel bewust van is, houdt er echter niet altijd rekening mee. 57.5% gaf toe daar niet al te strikt in te zijn. Opvallend is dat 11.2% van de lopende vrouwen (soms) loopt in een gewone beha. 4.7% beweert zelfs nooit een sportbeha te dragen.
We vuurden ook enkele vaak gemaakte fouten af op de bevraagden. Amper 1/10 vrouwen was niet schuldig aan de opgesomde valkuilen. De vaakst gemaakte fout was met voorsprong het langer dan twee jaar dragen van dezelfde sportbeha. Ondanks dat de rek – en dus de ondersteuning – na zo’n lange periode al gevoelig is afgenomen, maakt 71.8% van alle vrouwen nog steeds gebruik van hun vertrouwd exemplaar.
Meerdere dames hebben ook een verkeerd idee van wat een stevige sportbeha is. Bijna 1/5 gelooft dat enkel een sportbeha met gekruiste bandjes voldoende steun geeft terwijl er heel wat stevige modellen zijn met een open rug. Van de dames met een kleine(re) cupmaat denkt 11.4% verkeerdelijk dat een stevige sportbeha voor hen niet nodig is.
Fysieke klachten als gevolg van een foute sportbeha
Ondanks de verschillende acties die we bij Runners’ lab al deden, wijzen bovenstaande cijfers er toch op dat de sportende vrouw nog te weinig aandacht schenkt aan dit essentieel deel van een sportoutfit. De volgende resultaten zijn bijgevolg niet zo verrassend.
Net geen 20% van de 1.500 dames heeft soms last van pijnlijke borsten bij het lopen. Ook rug- en nekklachten zijn helaas vaak voorkomend bij de bevraagden. Iets meer dan 30% ervaart op die plaatsen ongemakken na het lopen.
Goede sportbeha is voor iedereen anders
Hoewel ‘maar’ 47.2% altijd naar de winkel komt om een sportbeha te kopen, staat 97.1% er wel voor open om zich in de winkel te laten adviseren. Persoonlijk sportbeha-advies kan jou helpen om de juiste sportbeha te vinden, want dat is voor iedereen anders.
Wist je dat je bij Runners’ lab hier een specifieke afspraak voor kan maken? Zowel de vrouwelijke als mannelijke adviseurs krijgen jaarlijks meerdere opleidingen om je er zo goed mogelijk in te begeleiden. De resultaten van de bevraging toonden aan dat 39.3% ervoor openstaat om geholpen te worden door een mannelijke adviseurs. Wens je liever geholpen te worden door een vrouw, wat bij 38% het geval is, dan kan je dat gewoon aangeven. 22.7% sprak geen voorkeur uit.
Lees meer over het belang van een goede sportbeha
Hoewel al heel veel dames zich bewust zijn van het belang van een goede sportbeha bij een high-impact sport als lopen, dragen nog heel wat vrouwen een slechte sportbeha. Wil je meer weten over de gevolgen van het niet dragen van een stevige sportbeha? Klik dan hier.