Skip to main content

We willen absoluut het warm water niet uitvinden. Bewegen maakt gelukkig, dat is geen ongekend feit. Wel ontdekte ASICS met zijn studie iets opmerkelijks over deze stelling.

De invloed van beweging op ons mentaal welzijn is al door genoeg studies bewezen. Ook ASICS doet elke twee jaar een uitgebreide studie naar deze bewering. Hun leuze is niet voor niets ‘Sound Mind, Sound Body’.

Dit jaar doen ze er nog een schepje bovenop. Ze ontdekten namelijk iets opmerkelijks:

“Je lichaamsbeweging als tiener heeft een directe invloed op je gemoedstoestand als volwassene.”

Met andere woorden: wanneer je als tiener stopt met sporten en bewegen, kan dat jaren later nog een invloed hebben op je mentale gezondheid.

Runners’ lab sprak met professor Brendon Stubbs. Hij gaf ons de belangrijkste inzichten uit de studie. Dat vrouwen gemiddeld minder bewegen dan mannen, of dat Japan het minst actieve land is, bijvoorbeeld.

Vroeg begonnen, half gewonnen

Het is bewezen dat kinderen minder bewegen dan vroeger. Of dat aan de digitalisering van de laatste jaren ligt, laten wij in het midden. Toch is beweging cruciaal, en dat al vanaf jonge leeftijd.

Tegenover de stille generatie (+78 jaar) bewoog Gen Z (geboren tussen 1996 en 2006) aanzienlijk minder in hun jeugd. Dat wordt er helaas niet beter op. En dat heeft een duidelijke invloed op hun welzijn nu, zo toont Asics’ studie aan.

Daarom wordt nog jaarlijks een buitenspeeldag georganiseerd: de televisie wordt vandaag uitgezet en de tablets blijven in de kast. Alles staat in het teken van buiten spelen, ravotten en sporten. Redenen genoeg om je kinderen vandaag dus hun speelkledij aan te doen.

De cruciale tienerleeftijd

Maar ook na deze speelleeftijd gaat het verder. Sterker nog: tieners van 15-17 jaar hebben het meeste controle over hun welzijn voor nu én hun latere volwassen leven.

Je bouwt in eerste instantie een levenslange bewegingsgewoonte op: als je op tienerleeftijd actief bent, blijft dat op latere leeftijd vaak hangen.

Maar ook: wie tussen zijn 15e en 17e levensjaar genoeg beweegt, heeft als volwassene een hogere State of Mind-score (hieronder meer over deze score).

Geen tijd? Geen zin? Geen energie? Wat wij horen, zijn excuses. Want uit ditzelfde onderzoek blijkt eveneens dat slechts 15 minuten en 9 seconden bewegen voldoende zijn om je mentaal welzijn te boosten.

De State of Mind-score

Deze beweringen en feiten werden gemeten aan de hand van de State of Mind-score. Een score, gebaseerd op de gemiddelde scores van 10 cognitieve en emotionele eigenschappen, waarbij elke eigenschap beoordeeld wordt van 1 t/m 10:

Positief, zelfverzekerd, rustig, veerkrachtig, ontspannen, geconcentreerd, evenwichtig, alert, energiek.

“Wie meer beweegt, scoort hoger en heeft dus een beter welzijn.”

Mensen die regelmatig bewegen (minimaal 150 minuten per week), hebben een gemiddelde State of Mind-score van 67/100.

De score voor zij die een inactief leven leiden (maximaal 30 minuten per week), is aanzienlijk lager met 54/100.

We zeiden het al: de hoeveelheid lichaamsbeweging van tieners (15 tot 17 jaar) heeft een sterke invloed op hun fysiek én mentaal welzijn (en dus de State of Mind-score) als volwassene.

Om dat kracht bij te zetten, gebruiken we deze visual.

(De hoeveelheid lichaamsbeweging van tieners van 15-17 jaar en de invloed op hun lichaamsbeweging en State of Mind-score als volwassene.)

De invloed van beweging op onze mentale en fysieke gezondheid werd dus bewezen.

Tieners die maximaal 1 keer per week actief zijn, zullen op latere leeftijd minder bewegen én minder gelukkig zijn.

Tieners die minimaal 1 keer per week actief zijn, zullen ook als volwassenen doorgaans voldoende blijven bewegen, en tegelijk mentaal gezonder zijn.

Om een lang verhaal kort te maken:

Stuur je kinderen regelmatig de deur uit om buiten te sporten en bewegen. Dagen als buitenspeeldag helpen daar alvast een handje aan mee.

Moedig ook na deze kinderleeftijd aan om te blijven bewegen. Beweging in de tienerjaren is namelijk cruciaal voor een goede State of Mind-score als volwassene.

Het is nooit te laat om te bewegen. Op eender welke leeftijd scoor je gemiddeld hoger op de State of Mind-score als je meer beweegt.