Skip to main content

Dan eens een lange duurloop, de keer daarop een pittige intervaltraining en als apotheose: ‘raceday’. Haal het maximale uit je inspanning door het juiste type van loopschoenen te kiezen. Of beter gezegd: Find Your Run.

Heb jij je ooit al afgevraagd waarom we – los van de maat – meer dan 800 paar verschillende loopschoenen hebben staan? Uiteraard omdat iedereen een ander looppatroon heeft en de ene al meer nood heeft aan ondersteuning dan de andere.

Maar ook omdat elk type inspanning om een ander type loopschoen vraagt en jouw gemoed van invloed kan zijn op je schoenkeuze. Kies juist en lopen is nog nooit zo aangenaam geweest.

Haal het maximale uit je inspanningen

Is jouw trainingsschema jouw leidraad richting het worden van een betere, snellere, zelfverzekerdere… loper? Dan is variëren in je trainingen voor jou misschien vanzelfsprekend. De ene keer een lange duurloop, de keer daarop een pittige intervaltraining. En dat allemaal om in de best mogelijke versie van jezelf aan de start te staan van een wedstrijd.

Net als in je trainingen is het belangrijk om ook te variëren in je loopschoenen. Heb je een lange duurloop op de agenda staan? Dan smeekt jouw lichaam waarschijnlijk om demping. Neem nu de Brooks Ghost: zacht, soepel en comfortabel. Een ideale partner om uren mee op stap te gaan.

Diezelfde schoen zal op vlak van responsiviteit wellicht tekortschieten tijdens je tempolopen. De lichtheid en veerkracht van bijvoorbeeld de Brooks Hyperion Max is wat je op dat moment nodig hebt om door de training te vliegen. Kan het nog sneller? Jawel. Met een carbonplaat zelfs nog een pak sneller. Stuw je prestaties naar ongekende hoogtes door een carbonschoen zoals de Brooks Hyperion Elite aan te trekken. Deze snelheidsduivel wakkert het vuur in je ogen graag nog wat aan op wedstrijddagen.

Find_your_run_3

Gevoelsloper? Laat je loopschoen aansluiten bij hoe jij je voelt

Blijf jij liever ver verwijderd van een trainingsschema en bepaalt jouw gevoel hoe jij je training aanvangt? Ook dan kan afwisseling in loopschoenen jouw zin om te lopen versterken.

Mag het wat langzamer of moet je jezelf naar buiten sleuren om te lopen? Maak het jezelf dan zo comfortabel mogelijk. De zachtheid van bijvoorbeeld de Brooks Glycerin kan op dat moment een verademing zijn. Bruis je van energie en heb je zin om er stevig tegenaan te gaan? De Brooks Levitate heeft dan zo wat hetzelfde energiegehalte als jij. De schoen is direct, reactief en het materiaal in de middenzool zorgt voor een opmerkelijk hoge energieteruggave. Met deze loopschoen voelt ‘hard gaan’ plots minder hard.

Heb je zin om even te ontsnappen aan alle drukte en de natuur in te duiken? Dat wordt zowaar nog leuker met een schoen die jou vertrouwen geeft op eender welke ondergrond. De Brooks Catamount is zo’n bondgenoot voor in de natuur. Hij houdt je recht op elk type terrein: glad, oneffen, onverhard… maar op geasfalteerde ondergrond kan hij even goed uit de voeten.

Find_your_run_4-3

Twee extra redenen waarom je nooit loopschoenen te veel hebt

Variëren in je loopschoenen gaat niet enkel je looptrainingen en/of prestaties bevorderen. Het heeft ook nog twee andere voordelen. Door af te wisselen geef je je loopschoenen – en dan vooral de middenzool – meer tijd om zijn oorspronkelijke vorm weer aan te nemen. Slijtage zal daardoor minder snel voorkomen. Het best aan dit verhaal: je schoenen gaan langer mee.

Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat je bijna 40% minder kans hebt op blessures als je afwisselt tussen meerdere loopschoenen. Door met een ander paar te lopen, belast je je lichaam net iets anders. De wisselende belasting kan blessures een hak zetten.

Conclusie: variëren loont

Find YOUR Run’. Probeer je loopschoenen af te stemmen op het type training dat je wil afwerken. Door te variëren kan je telkens het maximale uit je loopje halen, laat je je loopschoenen langer meegaan én kan je blessures voorkomen. Win-win-win. Zacht, direct, energiek, voortstuwend, dempend, licht… Vraag raad aan de adviseurs en zij zorgen dat ook het biomechanische plaatje klopt.

MAAK EEN AFSPRAAKONTDEK DE OPGENOEMDE DAMESSCHOENENONTDEK DE OPGENOEMDE HERENSCHOENEN