Skip to main content

Lopen is een toegankelijke sport: je hebt relatief weinig materiaal nodig, je doet het waar en wanneer het je uitkomt en je maakt het zo intensief als je zelf wil. Er loert wel één aandachtspunt om de hoek: je loopschoenen. Het belang van goede loopschoenen is niet te onderschatten, want ze zorgen ervoor dat je zonder blessures en in alle comfort kan genieten van je sport. 

‘Ik ben maar een beginnende loper,
ik ga (nog) niet investeren in dure loopschoenen’.

Deze uitspraak horen we vaak, en is volledig onterecht. De verkeerde loopschoenen kunnen namelijk voor loopongemak en zelfs blessures zorgen. En niet alleen starters, maar ook ervaren lopers maken deze fout.

Het is natuurlijk allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. De keuze voor de juiste loopschoenen is niet evident. Waarmee de ene op wolkjes loopt, voelt voor de andere als een blok aan het been. Hoe bepaal je dan de juiste loopschoenen? Wij helpen je graag een handje.

Wat zijn goede loopschoenen?

Goede loopschoenen zijn die loopschoenen die ervoor zorgen dat je blessurevrij en comfortabel kan lopen.

Dat had je zelf waarschijnlijk ook al kunnen bedenken. Maar meer kunnen we er in het algemeen ook niet over zeggen. Want zoals we al zeiden, is de juiste loopschoen voor iedereen anders.

Het onderscheid zit voornamelijk in de mate van demping, ondersteuning en het gewicht. Wat jij het beste kiest, hangt dan weer af van je doelen, voorkeuren en looppatroon.

Door de demping, ondersteuning en het type loopschoen te bepalen, kom je al ver in de keuze naar het geschikte paar. Wij helpen je hieronder al op weg.

Weet dat je ook altijd welkom bent in een Runners’ lab winkel. Na een gratis loopanalyse helpen onze ervaren adviseurs je verder naar de juiste loopschoenen voor jouw voeten en looppatroon.

Ondersteunende loopschoenen

Het komt vaker voor dan je denkt: voeten die overproneren* tijdens het lopen. Om diezelfde voeten toch in een natuurlijke positie te houden, draag je best loopschoenen met de nodige ondersteuning bieden. Dat bevordert niet alleen je loopplezier, het voorkomt ook blessures.

Het is logisch dat jij niet weet hoe je voeten afrollen tijdens het lopen. 

Dat maakt deze factor in je keuze dan ook de minst evidente. Daarom raden we aan om een gratis loopanalyse te doen bij Runners’ lab. Onze footscan-technologie brengt jouw looppatroon in kaart, en op basis daarvan kunnen onze adviseurs gemakkelijk afleiden wat voor schoenen jouw voeten nodig hebben.

*over-wat? Overproneren betekent dat je voeten te ver naar binnen wegzakken tijdens je looppas. 

Loopschoenen aangepast aan je trainingen

Een rustig rondje door het bos, een loopje door de stad of een intervaltraining met snelle sprints? Voor elk van deze drie situaties is een ander schoentype ideaal. En het blijft ook niet bij deze drie, want we kunnen nog wel zo’n tiental andere scenario’s bedenken.

Natuurlijk verplichten we je niet om tien paar loopschoenen in de kast te zetten, maar weet wel dat het een impact kan hebben. Er bestaan ook hybride schoenen die dienst kunnen doen in verschillende situaties.

Wat we dus willen zeggen: het type training, de ondergrond of zelfs de weersomstandigheden bepalen mee welke schoenen je best draagt.

Loopschoenen met veel demping

Loop je graag wat trager en relaxter? Dan maak je het jezelf best zo comfortabel mogelijk. De juiste hoeveelheid demping helpt daarbij.

Wat die juiste demping is? Your choice! Hou je van een zacht gevoel onder je voeten? Ga dan voor een maximaal dempende schoen. Heb je liever een directer contact met de ondergrond? Dan verkies je waarschijnlijk loopschoenen met een minder zachte demping.

Veel demping is doorgaans ideaal voor langere, rustige loopjes of recuperatieloopjes.