Skip to main content

Een nieuw jaar kan een motief zijn om het over een andere boeg te gooien. Wil jij in 2024 beginnen met lopen, jouw frequentie opkrikken of het aantal kilometers laten toenemen? Weet waarom je het doet. Jouw reden, jouw kracht.

Zij weten waarom

Elke reden om (meer) te bewegen is een goede. Het kan kracht geven om ook op de dagen waarop je motivatie onder nul is, toch die loopschoenen aan te trekken.

Wij spraken met zes straffe madammen die weten waarom. Die weten waarom zij zich regelmatig in sportkledij de deur uit begeven, zelfs wanneer de lokgroep van een comfy zetel luid is. Lees hier hun persoonlijke motivatie of bekijk de video’s onderaan.

Nora

“Ik heb heel lang niet mogen sporten. Toen het licht weer op groen ging, ben ik met start 2 run begonnen. Ook al kon ik nog geen minuut aan een stuk lopen en was ik heel hard bezig met wat anderen van mij zouden denken, toch heb ik doorgezet. Ik merkte dat de rugzak die ik meedraag lichter wordt als ik kan lopen. Het werkt voor mij echt ontspannend.”

“Wat mij enorm geholpen heeft is de aansluiting zoeken bij een loopclub. Naast het sociaal contact krijg je er ook een duwtje in de rug als het moeilijker gaat. Ondertussen loop ik al acht kilometer. Ik verbaas mij er nog altijd over hoe snel ik vooruitgang boekte. Ik voel trouwens dat ik nog niet op het einde van mijn capaciteiten zit. Ik hoop dat ik door mijn weg te delen ook anderen kan aanzetten om zelf te ervaren wat lopen met je kan doen.”

"Ik merk dat de rugzak die ik meedraag lichter wordt als ik kan lopen."

- Nora

Lauren

“Ik heb vijf jaar met gewichten gegooid in de fitness. Ik voelde me sterk toen, maar fit? Nee. Als verpleegkundige vind ik dat nochtans belangrijk, want ik kom dagelijks in aanraking met zieke mensen of mensen die er geen gezond leven op nalaten.”

“Daarom ben ik beginnen lopen. Dat is geweldig goed meegevallen. Ik kan er meer stress mee kwijt en mijn batterijen zijn achteraf veel feller opgeladen. Ik zou nu niet meer met plezier in de fitness staan.”

“Vijf jaar geleden was er goed uitzien ook mijn enige bezorgdheid tijdens het sporten. Genieten was bijzaak. Nu is de focus op mijn voorkomen helemaal weg. Het interesseert mij nauwelijks nog hoeveel ik weeg. Wat telt is dat ik genoeg energie heb om te trainen. Hoe zalig is het om nu te kunnen zeggen dat ik 20 kilometer heb gelopen en de dag nadien nauwelijks nog iets voel? Ik apprecieer veel meer wat mijn lichaam voor mij doet en hoe sterk het wel niet is.”

"5 jaar geleden was er goed uitzien mijn enige bezorgdheid tijdens het sporten. Nu ervaar ik plezier. "

- Lauren

Katrijn

Vroeger deed ik aan ploegsport. Ondanks mijn beperking speelde ik altijd in ploegen waar mijn medespelers geen verdere belemmeringen hebben. Op training was het nooit een probleem dat ik minder snel reageerde. Op wedstrijden werd ik wel geconfronteerd met mijn beperking. Ik moest vaak op de bank blijven zitten.”

Inclusie is de rode draad in mijn leven. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik altijd aansluiting vond in de maatschappij. Ik vind het belangrijk dat mensen met een fysieke beperking zoals mij, weliswaar in de mate van het mogelijke, aansluiting vinden bij gewone sportclubs. Bij mij was mijn overstap naar de nabije loopclub een heel goede zaak. Als ik loop moet ik geen rekening meer houden met anderen en toch heb ik nog een groep rond mij. Bij hen maakt het niet uit dat ik iets trager ben. Dankzij het lopen moet ik bovendien minder naar de kinesist. Naast het mentale heeft het dus zeker ook fysieke voordelen.”

"Als ik loop moet ik geen rekening meer houden met anderen. In de club maakt mijn beperking ook niet uit."

- Katrijn

Vera

“Ik loop heel graag alleen. Het is voor mij de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken. Als ik terugkom van mijn training voel ik mij vaak een ander mens. Ik ben veel relaxter, kan alles beter relativeren en kom vaak thuis met de beste ideeën.”

“Hoewel ik 90% van de tijd met de glimlach mijn loopschoenen aanbind, zie ik er soms wel eens tegenop. Zeker wanneer het koud is of het regent. Dan moet ik mezelf er even aan herinneren dat die goesting wel zal komen van zodra ik de deur uit ben. Ik heb achteraf nog nooit spijt gehad dat ik toch ben gegaan. Meestal ben ik na één kilometer alweer aan het lachen.”

“Ik hoop nog heel lang te mogen lopen. Bij mijn leeftijd sta ik niet te veel stil. Ik doe wat ik graag doe en zal dat doen zo lang ik dat kan. Onlangs zag ik een filmpje van een wereldkampioenschap bij de 90-jarigen. Awel, daar wil ik ooit staan.”

"Ik heb achteraf nog nooit spijt gehad dat ik ben gaan lopen. Meestal ben ik na één kilometer alweer aan het lachen"

- Vera

Karen

“Ik ben met ultra- en traillopen begonnen op een moment dat ik het heel moeilijk had. Door daarmee te starten en mezelf onderweg vaak tegen te komen, vond ik weer drive. Het gaf me naast een gevoel van vrijheid ook levensvreugde en een mentale boost. En dat allemaal door mijn grenzen te verleggen en me te realiseren dat ik veel meer kan dan ik soms denk. Ondertussen heb ik voor mezelf wel uitgemaakt dat ik mij qua kilometers niet verder ga pushen. 170 is genoeg geweest. Ik zal weliswaar altijd op een manier mijn limieten proberen aftasten.”

“Iedereen kan een ultra voltooien. Daar ben ik van overtuigd. Je traint tot aan de start van een race en vanaf dan is het grotendeels een mentaal spel. Als je je hoofd erop kan zetten, dan kan je lichaam heel veel aan. Je lichaam zal op een bepaald moment allerlei signalen uitsturen om je te doen stoppen. Zo lang het niet extreem is, is het een kwestie van tegen jezelf te zeggen dat er een einde aan komt aan de finish. Dat kalmeert je hoofd.”

"Door mijn grenzen te verleggen kreeg ik weer levensvreugde en drive."

- Karen

Isabella

“In 2023 was mijn woord van het jaar ‘peace. Door te lopen en mezelf de goedkeuring te geven dat het oké is om traag te lopen, heb ik dat gevonden. Ik loop niet om fit te blijven, om af te vallen of omdat ik druk voel. Ik doe het omdat ik het graag doe. Het geeft me rust en de mogelijkheid om de wereld te verkennen.”

“Mensen vragen me soms vanwaar ik de energie of de motivatie haal om zoveel te lopen. Het antwoord is dat lopen me net energie geeft. Mijn motivatie haal ik uit de kleine dingen. Het idee van een lekkere warme douche achteraf of een prachtige zonsondergang zorgt ervoor dat ik lopen als een positieve ervaring zie. Niet als een fysieke effort.”

“Toen ik aan de start stond van mijn eerste marathon, voelde het eigenlijk al als een overwinning. Finishen hoefde niet eens. Daar staan was al een beloning voor alle discipline die ik had opgebouwd. Lopen heeft me de juiste balans gegeven tussen vreugde in het moment en mezelf tegelijk toch uitdagen.”

"Het idee van een warme douche achteraf zorgt ervoor dat ik lopen als een positieve ervaring zie. Niet als een fysieke effort."

- Isabella

Geïnspireerd om ook met een mooie Nike outfit aan jouw avontuur te beginnen? Shop de kledij van Nike bij Runners’ lab.