Skip to main content
18 juni en we vinden er niets beter op dan een artikel te schrijven over regenjassen. Tja, het Belgische weer laat zich niet van zijn beste kant zien. Maar dat doen de bergen ook niet altijd. Plan jij een sportief tripje naar de bergen? Wij helpen je met het kiezen van je regenjas, want voor een avontuur in de bergen kies je deze best weldoordacht uit.
Verplichte uitrusting

De komende maanden heb je de trails in de bergen maar voor het uitkiezen. Een regenjas mét kap – dat laatste is geen onbelangrijk detail – behoort tot de verplichte uitrusting wanneer je aan één deelneemt. Daarom overlopen we met jou de opties en aandachtspunten.

Waterkolom

“Kies voor een regenjas met een waterkolom van minimaal 10.000 mm”, is het eerste waar adviseur Senne op aandringt. Senne bracht de UTMB al tweemaal tot een goed einde en weet dus waarover hij spreekt.

De waterkolom staat voor het waterdichte vermogen van je jas. Hoe hoger deze waarde, hoe beter je beschermd bent tegen regen. Vanaf 10.000 mm mogen we spreken van functioneel waterdicht, maar deze waarde kan makkelijk dubbel zo hoog liggen bij de betere regenjassen.

“Verder is het nog belangrijk dat je een regenjas kiest met gelijmde naden”, gaat Senne verder. Deze herken je aan de extra laag langs de binnenzijde die over de stiksels gaat. “Doordat de naden afgeplakt zijn, kan er ook langs daar geen water naar binnen.”

“Veel vereisten zijn individueel. Zo vind ik het bijvoorbeeld fijn om mijn regenjas over mijn rugzak te dragen.”

Combinatie met rugzak

De overige vereisten zijn vaak heel individueel, weet onze adviseur. Zo verkiest Senne een regenjas die over zijn rugzak kan.

“Je kan minder makkelijk aan je spullen, maar je voorkomt wel dat je rugzak zwaarder wordt door de regen. Voor mij is een regenjas met extra ruimte aan de rug dus een vereiste. Je hebt ook traillopers voor wie dat absoluut niet hoeft en die wel liever hun rugzak boven hun regenjas dragen. In dat geval is de GORE WEAR Concurve GTX Jacket bijvoorbeeld een goede. Die voelt stevig langs de buitenzijde waardoor je daar goed een rugzak over kan dragen.”

Gewicht

Ook het gewicht van de regenjas kan meespelen in je keuze. “Tegenwoordig zijn de regenjassen allemaal superlicht en niet allemaal nog voorzien van zakken, al zijn er wel verschillen in.”

“Bij de regenjassen van Salomon bijvoorbeeld voel je nauwelijks dat je ze bijhebt. Zeker wanneer de zon erdoor komt en je ze kan opbergen, vind ik dat een pluspunt. Neem nu de Nike GTX Trail Running Jackets. Deze voelen steviger en volumineuzer waardoor ze dikker en warmer zijn. Als je iets voorhebt is dat naar veiligheid toe voordeliger als extraatje op je reddingsdeken.”

Laat je adviseren

Weet je (nog) niet goed wat je nodig hebt of waar jouw voorkeur naar uitgaat? Snuffel dan al eens door ons aanbod via de webshop of kom langs in één van onze winkels zodat de Runners’ lab adviseurs jou verder wegwijs kunnen maken.