Skip to main content

De komende weken gaat Runners’ lab op bezoek bij verschillende Belgische (atletiek)toppers die deze zomer wellicht in actie komen op de Olympische Spelen in Parijs.

In deze ‘Road to Paris’-rubriek stellen we ze met veel plezier aan je voor. We tonen je wie ze zijn, wat ze doen en wie de persoon is die achter al die topprestaties schuilt. Bekijk snel de video’s.

110m horden – 1e deelname

Mogen we Elie Bacari de revelatie van afgelopen winter noemen? We kunnen moeilijk anders. Vorige zomer besloot hij de tienkamp vaarwel te zeggen en zich enkel nog op de 110m horden te focussen. Een half jaar later stond hij al in de halve finale van de wereldindoorkampioenschappen.

Elie is nog maar 20 jaar en dus een ‘new kid on the block’ die bruist van het talent. Alle wegen leiden naar Rome, want op het Europees kampioenschap is hij er al zeker bij. Of de weg daarna doorloopt naar Parijs, valt nog af te wachten. Al is hij zonder twijfel op de goede weg.

5.000m-loopster – 1e deelname

Jaren consequent trainen en plezier hebben in wat je doet, dat zijn twee belangrijke elementen die ervoor zorgen dat Lisa Rooms jaar na jaar blijft groeien in haar sport.

Zeker het afgelopen jaar. De veldloop- en 5.000m-specialiste zette een gigantische stap voorwaarts in 2023. Haar zesde plaats en bronzen teammedaille op het EK veldlopen in Brussel was de ultieme kers op de taart. Het doet haar dromen van deelname aan haar eerste Olympische Spelen, al moet ze haar selectie nog wel afdwingen.

400m horden | 4x400m – 2e deelname

Paulien Couckuyt kan je kennen van de 4x400m, al heeft de goedlachse atlete haar mede-Cheetahs niet nodig om te scoren. Paulien mistte in 2021 de olympische finale van haar geliefkoosde 400m horden op een haar na. Een negende plaats op de Olympische Spelen én een Belgisch record was veel meer dan waarvoor ze kwam. En toch blijft het nipt missen van die finale een bittere pil om te slikken.

Na een heel moeilijk jaar 2023 waar een zware knieblessure een hoofdrol vertolkte, is Paulien stilaan weer klaar om een nieuw olympisch verhaal te schrijven. Ze moet zich nog van een plaats in het team verzekeren, maar haar openingswedstrijd dit seizoen doet alvast vermoeden dat dit in orde moet komen.

800m-loper – 1e deelname

2023 was het jaar van de grote doorbraak voor Tibo De Smet. Atletiekliefhebbers leerden de specialist van de 800m de jaren voordien al kennen, maar na vorig jaar werd er ook internationaal rekening met hem gehouden. Onze landgenoot sloot vorig jaar het indoorseizoen zelfs af als de tweede snelste atleet van het seizoen. Wereldwijd.

Later op het seizoen verzekerde hij zich met een nieuwe recordtijd al van deelname aan zijn eerste Olympische Spelen. Wist je trouwens dat Tibo afgelopen winter ook een aandeel had in het WK-goud van de Belgian Tornados?

Speerwerper – 1e deelname

Timothy Herman mag zich al ruim een jaar Belgisch recordhouder in het speerwerpen noemen. Vorig jaar verbaasde hij vriend en vijand door al vroeg op het seizoen voorbij de 87 meter te werpen, een afstand die op kampioenschappen voldoende kan zijn voor een medaille.

Jammer genoeg wierp de 33-jarige krachtpatser deze afstand net voor het opengaan van de olympische kwalificatietermijn waardoor hij nog altijd geen volledige zekerheid heeft over zijn deelname. Een EK- en WK-finale staan wel al op zijn palmares. Hopelijk kan het ontbrekende kampioenschap, de Olympische Spelen, daar deze zomer nog bijkomen.

1500m-loper – 1e deelname

Over minder dan 100 dagen gaan in Parijs de Olympische Spelen van start. 1500m-specialist Ruben Verheyden maakt een goede kans om voor het eerst een Olympiade te mogen meemaken. Hij is amper 23 jaar, maar is goed op weg om de snelste Belg ooit te worden op zijn discipline.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd, is zijn prijzenkast al aardig gevuld. In 2021 werd hij tegen alle verwachtingen in Europees kampioen bij de beloften. In datzelfde jaar pakte hij ook brons op het EK veldlopen met de Mixed Relay-ploeg. Sindsdien gingen zijn tijden op de piste er ook alleen maar op vooruit. Hij strandde afgelopen zomer op een zucht van het Belgische record op zijn favoriete afstand: de 1500m.

Marathonloper – 3e deelname

Koen Naert is een tweevoudig olympiër. Deze zomer mag hij voor de derde maal België vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Zijn beste resultaat op de Spelen is voorlopig een tiende plaats. In Parijs kan hij op zoek gaan naar zijn eerste olympisch diploma.

We kennen de 34-jarige marathonloper natuurlijk vooral van zijn zege op het EK in Berlijn waar hij zich aan de Brandenburger Tor tot Europees kampioen kroonde. Met een persoonlijk record van 2u06:56 is hij de tweede snelste marathonloper ooit die België heeft gekend.

Marathonloper – 1e deelname

Michael Somers maakte pas in het voorjaar van 2023 zijn debuut op de marathon. Met 2u09:19 is hij nog steeds de snelste Belgische debutant. Ondertussen is zijn recordtijd al meer dan een minuut sneller waardoor hij zich bijna zeker kan wanen van deelname aan de olympische marathon. Michael dook namelijk exact één seconde onder de limiet.

Je kan deze 29-jarige marathonloper mogelijk ook kennen van de atletiekpiste én de Antwerp 10 Miles. In 2024 moest hij genoegen nemen met een derde plaats, maar de drie voorgaande jaren mocht Michael telkens de hoogste podiumtrede op.

Polsstokspringen – 1e deelname

Met wat hulp van een stok jezelf 4m50 hoog de lucht in katapulteren, daar je nog een weg banen over een lat en dan onbevreesd de zwaartekracht zijn werk laten doen. Elien Vekemans doet niets liever.

De 23-jarige polsstokspringster kende al verschillende successen op Europese jeugdkampioenschappen. Afgelopen zomer zette ze de stap naar het seniorenniveau en dat al meteen op wereldniveau. Ze mocht deelnemen aan het wereldkampioenschap in Boedapest. Volgen deze zomer ook haar eerste Olympische Spelen? Als Elien verlost geraakt van een achillespeesblessure is alles mogelijk!

Supporteren in Parijs

Wil je op 10 augustus samen met Runners’ lab gaan supporteren voor de marathonlopers? Verzeker je dan hier van je plaats op de bus.

Reserveer je plaats