Skip to main content

De komende weken gaat Runners’ lab op bezoek bij verschillende Belgische (atletiek)toppers die deze zomer wellicht in actie komen op de Olympische Spelen in Parijs.

In deze ‘Road to Paris’-rubriek stellen we ze met veel plezier aan je voor. We tonen je wie ze zijn, wat ze doen en wie de persoon is die achter al die topprestaties schuilt. Bekijk snel de video’s.

1500m-loper – 1e deelname

Over minder dan 100 dagen gaan in Parijs de Olympische Spelen van start. 1500m-specialist Ruben Verheyden maakt een goede kans om voor het eerst een Olympiade te mogen meemaken. Hij is amper 23 jaar, maar is goed op weg om de snelste Belg ooit te worden op zijn discipline.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd, is zijn prijzenkast al aardig gevuld. In 2021 werd hij tegen alle verwachtingen in Europees kampioen bij de beloften. In datzelfde jaar pakte hij ook brons op het EK veldlopen met de Mixed Relay-ploeg. Sindsdien gingen zijn tijden op de piste er ook alleen maar op vooruit. Hij strandde afgelopen zomer op een zucht van het Belgische record op zijn favoriete afstand: de 1500m.

Marathonloper – 3e deelname

Koen Naert is een tweevoudig olympiër. Deze zomer mag hij voor de derde maal België vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Zijn beste resultaat op de Spelen is voorlopig een tiende plaats. In Parijs kan hij op zoek gaan naar zijn eerste olympisch diploma.

We kennen de 34-jarige marathonloper natuurlijk vooral van zijn zege op het EK in Berlijn waar hij zich aan de Brandenburger Tor tot Europees kampioen kroonde. Met een persoonlijk record van 2u06:56 is hij de tweede snelste marathonloper ooit die België heeft gekend.

Marathonloper – 1e deelname

Michael Somers maakte pas in het voorjaar van 2023 zijn debuut op de marathon. Met 2u09:19 is hij nog steeds de snelste Belgische debutant. Ondertussen is zijn recordtijd al meer dan een minuut sneller waardoor hij zich bijna zeker kan wanen van deelname aan de olympische marathon. Michael dook namelijk exact één seconde onder de limiet.

Je kan deze 29-jarige marathonloper mogelijk ook kennen van de atletiekpiste én de Antwerp 10 Miles. In 2024 moest hij genoegen nemen met een derde plaats, maar de drie voorgaande jaren mocht Michael telkens de hoogste podiumtrede op.

Speerwerper – 1e deelname

Timothy Herman heeft al een EK- en WK-finale op zijn palmares staan, maar de Olympische Spelen ontbreken nog op zijn conto. Daar zou deze zomer verandering in kunnen komen. De 33-jarige krachtpatser staat er goed voor om zijn ticket naar Parijs af te dwingen.

Supporteren in Parijs

Wil je op 10 augustus samen met Runners’ lab gaan supporteren voor de marathonlopers? Verzeker je dan hier van je plaats op de bus.

Reserveer je plaats