Skip to main content

Online loopschoenen gekocht? Lees dan hier onze tips en richtlijnen om na te gaan of de schoen goed zit.

Eindelijk is je pakketje met nieuwe loopschoenen geleverd. De verleiding kan op zo’n moment groot zijn om er meteen op uit te trekken voor een verkenningsrondje. Wij willen je toch even halt toeroepen. Iedere voet is namelijk anders waardoor de maat en pasvorm niet voor iedereen even comfortabel zal aanvoelen. Door ze eerst binnenhuis te passen, verkeren de schoenen nog in perfecte staat en kunnen ze indien nodig geretourneerd of omgeruild worden. Wij stelden voor jou een checklist op met aandachtspunten die je zeker moet controleren alvorens je de schoenen aan de buitenlucht blootstelt.

Checklist

Controle van maat
Hoe test je de maat?
  • Pas de schoenen altijd met je favoriete technische loopsokken, niet met dunne katoenen sokjes.
  • Controleer de maat van de schoen terwijl je rechtop staat.
  • Test altijd beide voeten, want je voeten zijn vaak niet even lang en/of breed.
  • Controleer zowel de lengte als de breedte van je schoen.
De lengte van de schoen
  • Loopschoenen neem je altijd een maat of anderhalve maat groter dan je gewone schoenen. Waarom? Tijdens het lopen of gedurende de dag zetten je voeten namelijk tot een centimeter uit. Wij adviseren om aan de tenen 5 tot 10 mm ruimte over te hebben. Onaangename druk op je tenen, een verkrampte loophouding of blauwe teennagels kunnen zo voorkomen worden.
  • Het is normaal dat je ter hoogte van je tenen wat extra ruimte hebt. Deze vrijheid hebben je tenen nodig, geloof ons.
De breedte van de schoen
  • Zorg dat de schoen mooi aansluit rond de hiel en ter hoogte van de midvoet.
  • De vetergaatjes links en rechts moeten nagenoeg parallel lopen, nadat je de schoenen goed geveterd hebt. Gaan de vetergaatjes uiteen? Dan zijn de schoenen te smal. Moet je ze helemaal bijeentrekken? Dan is je schoen te breed.
  • Knelt de schoen in de breedte of zie je duidelijk dat je voet als het ware boven de schoenzool uitpuilt? Dan kijk je best voor een breder model.
  • Zit je te los in de schoen, heb je te veel speling of merk je dat je de veters abnormaal hard moet aantrekken? Dan kies je best voor een smaller model.
Tip!

Vergelijk eventueel ook nog eens met je oude loopschoenen. Hoeveel ruimte had je daarin over? Leg de inlegzolen van beide schoenen even op elkaar om te zien of daar veel verschil in zit.

Controle van pasvorm en het gevoel

Een schoen moet vanaf het begin goed en natuurlijk aanvoelen. Om dat gevoel na te gaan wandel en/of loop je best even binnenshuis met je nieuwe schoenen op een schone ondergrond.

  • Is het een model/merk dat je reeds hebt? Dan zal het model waarschijnlijk vertrouwd aanvoelen.
  • Is het een model/merk dat verschilt van de schoenen die je gewoon bent? De kans bestaat dan je dan even moet wennen aan de schoenen, maar ze mogen natuurlijk niet onaangenaam aanvoelen.
  • Zorg ervoor dat de hielkap mooi aansluit, zodat de hiel niet uit de schoen glijdt. Gebruik daarbij eventueel de lusveter-techniek, die ervoor zal zorgen dat je hielbeen vaster gelockt wordt en je zo meer steun krijgt rond de hiel. Deze techniek is zeker aan te raden als je ook steunzolen gebruikt in deze schoenen.
  • Indien je steunzolen gebruikt, haal dan altijd eerst de originele inlegzool eruit vooraleer je de steunzolen in de schoenen plaatst.
  • Voelt er iets onaangenaam aan, doe ze dan even uit en probeer ze een tijdje later nog eens. Heb je dan nog steeds hetzelfde gevoel, dan is de pasvorm voor jou niet ideaal.

Heb je na het doorlopen van deze checklist toch nog vragen of twijfels? Maak dan een afspraak om langs te komen in één van onze winkels of vraag onze adviseurs om raad via WhatsApp op +32 479 06 65 99. Ook online staan zij van maandag tot zaterdag tussen 9:30-18:00 voor je klaar.

AFSPRAAK MAKEN
Advies bij het inlopen van de loopschoenen.

Zijn de maat en de pasvorm goedgekeurd? Dan ben je klaar om ze in te lopen of wandelen. Let er wel op dat je de schoenen rustig inloopt, zeker wanneer de nieuwe loopschoenen geen vertrouwd model of merk zijn. Zo kan je lichaam wennen aan de eigenschappen van je nieuwe schoenen en kunnen de schoenen zich aanpassen aan jou.

  • Loop eerst een aantal kortere loopjes en voer daarna de afstand geleidelijk op.
  • Wissel de nieuwe loopschoen eventueel af met je oude paar. Zo geef je je lichaam de kans om even ‘te recuperen’ van de veranderde belasting.
  • Voel je in het begin kleine ongemakken? Wandel dan beter even de schoenen in, alvorens je ze gebruikt om ermee te lopen.
  • Tijdens het inlopen en inwandelen van de schoenen, zou je een positieve evolutie moeten merken.

Als alles perfect aanvoelt, kun je de handrem loslaten. Veel plezier ermee!