Skip to main content

Sprinters met keuzestress hebben het zwaar te verduren. Ondanks deze niche heb je de dag van vandaag een ruim aanbod aan spikes om uit te kiezen. Bij Runners’ lab vind je van adidas alleen al zeker drie verschillende sprintspikes. We spitten ze uit.

In dit artikel leggen we de adidas Adizero Finesse, de adidas Adizero Ambition en de adidas Adizero Prime SP 2 onder een vergrootglas. Daarbij valt meteen één gedeelde eigenschap op. De adidas Adierzo Finesse, Ambition en Prime SP 2 outen zich alle drie als snelle sprintspike.

Toch wordt het niet zo moeilijk om je keuzestress te onderdrukken. Het trio behoudt onderling zijn eigenheid door technische verschillen. Om te beginnen zijn ze niet geïnteresseerd in dezelfde afstanden. De adidas Adizero Finesse en Prime SP 2 richten zich voornamelijk op afstanden als de 100 en 200 meter, met af en toe een uitstapje naar de 400m. De adidas Adizero Ambition wervelt probleemloos één of meerdere ronden over de atletiekpiste. Snelheid maken en balanceren tussen horden lukt deze spike ook aardig.

adidas Adizero Finesse

Spoel vier jaar terug in de tijd en je kan niet naast types spikes als de adidas Adizero Finesse kijken. Nadien werd er volop geëxperimenteerd met nieuwe materialen in de zool waardoor de Adizero Finesse naar de achtergrond verdween. Ondanks de afwezigheid van een veerkrachtig foam, is het nog steeds een responsieve spike. Dat is te danken aan de stijfheid van de sprintplaat.

“Heel licht”, weten onze adviseurs erover te vertellen. “Ook heel reactief en stabiel in bochten. Bij afstanden langer dan 400m maak je sneller hielcontact en voelt hij minder fijn aan. Alles daaronder kan perfect. Wie op souplesse loopt en minder op kracht, haalt nog meer voordeel uit deze spike.”

adidas Adizero Prime SP 2

De adidas Adizero Prime SP 2 vertoont zichtbare verschillen met de Adizero Finesse. Onder de voorvoet zit een stevige laag Lightstrike PRO die bij elke stap een explosie in gang zet. Het eersteklas materiaal geeft daarnaast ook een zacht, dempend gevoel. De carbon- en nylonplaat zorgen er tenslotte voor dat je als een katapult naar voor schiet.

Ook deze sprintspike werd in eigen huis getest. “Door de plaat heb je bij elk grondcontact het gevoel direct vooruit gestuwd te worden. Het Lightstrike PRO-foam zorgt zoals beloofd voor de reactiviteit. Het is een prima wedstrijdspike tot 400m (horden) – voor de krachtigere atleten.”

adidas Adizero Ambition

Hoewel adidas de Adizero Ambition categoriseert als middellange afstandsspike, is het volgens ons ook een uitstekende sprintspike. Verschillende topatleten, waaronder meerkampsensatie Anna Hall en wereldrecordhoudster op de 100m horden Tobi Amusan, delen onze mening. Hall gebruikte deze spike in haar recordmeerkamp op de 100m horden, de 200m én 800m. De Adizero Ambition beschikt over een extra supplement Lightstrike PRO-foam in vergelijking met de Adizero Prime SP 2. Het heeft dus reactiviteit in combinatie met extra dempend vermogen. Dit verklaart de brede range aan afstanden die de spike aankan.

“Hoewel sommigen de Adizero Ambition op de 100 en 200m ook gebruiken, zou ik deze spike eerder vanaf 400minzetten. Op vlak van reactiviteit voelt hij toch een tikkeltje zwakker dan de Adizero Prime SP. Zijn zachtheid is voor de zuivere sprint ook minder ideaal. Vanaf 400m is dit wel een heel geslaagde combinatie”, klinkt het bij de pistiers van Runners’ lab.

Trek de sprint aan met een bezoek aan onze (web)winkel

Heb je interesse in één van deze spikes of wil je weten welke we nog in ons aanbod hebben? Kom gerust langs in één van onze zes winkels om ze te testen of shop ze in onze webshop.

ONTDEK ALLE SPIKESMAAK EEN AFSPRAAK