Om beter, sneller en vlotter te kunnen lopen, moet je trainen. Dat is een evidentie. Moet je daarvoor je loopschoenen vaker en langer aantrekken? Nee, integendeel. Gevarieerd trainen is de sleutel tot succes. Wij leggen je uit hoe, wat en waarom.
Gevarieerd trainen wil zeggen dat je afwisseling brengt in je trainingsroutine. Daarvoor hoef je zeker de frequentie of duur niet aan te passen. Er zijn veel meer manieren om te variëren.
De voordelen van gevarieerd trainen
Je loopschoenen aantrekken voor weer maar eens datzelfde rondje aan hetzelfde tempo. Je kan niet ontkennen dat het gaat vervelen, toch?
Het mentale aspect. Variëren in je trainingen kan in eerste instantie de sleur doorbreken en je motivatie een boost geven. Het houdt lopen uitdagend.
Het conditionele aspect. Naast het mentale aspect is gevarieerd trainen ook de key naar betere prestaties. Je geeft je lichaam de nodige prikkels waardoor je op termijn verbetering zal ervaren.
Het fysieke aspect. Een laatste, maar zeker geen onbelangrijk aspect, is de verkleinde kans op blessures. Door andere spiergroepen aan te spreken en je lichaam op verschillende manieren te prikkelen, kan je de belasting van het lopen onder controle houden en vermijden dat je spieren overbelast raken.
Manieren om variatie te brengen in je trainingen
Wissel het tempo af
Afwisselen in tempo betekent afwisselen in type training. We onderscheiden doorgaans een duurloop, tempotraining en intervaltraining.
Tijdens een duurloop loop je aan een rustig, constant tempo loopt. Bijbabbelen met een vriend(in) tijdens een blokje rond, een moment om wakker te worden in de ochtend of een rondje door het park zijn perfecte voorbeelden.
Bij een tempotraining loop je ook aan een constant tempo, maar de snelheid ligt iets hoger. Dat maakt de training wat uitdagender dan een duurloop.
Intervaltrainingen prikkelen je spieren door een afwisseling van hoge en lage snelheden. Je voert het tempo op voor kortere blokken, waarbij je hartslag omhoog gaat. Vervolgens ga je rustig loslopen om je hartslag en ademhaling terug onder controle te krijgen.
Verlaat het eentonige asfalt
Gevarieerd trainen is niet enkel afwisselen in het tempo. Soms wil je ook eens weg van het eentonige asfalt en je zintuigen prikkelen in een andere omgeving.
Denk hierbij aan trail running: lopen op uitdagende bospaden in de groene natuur.
De hoogtemeters, technische paden, obstakels en onverharde wegen activeren veel verschillende spieren. Spieren die je tijdens lopen op asfalt niet gebruikt.
Ook is de mentale druk minder groot. Hierbij ligt de nadruk minder op prestatie en eerder op het genieten.
Dat wil niet zeggen dat het geen moeite kost. Het omhoog en omlaag lopen, obstakels trotseren en takken vermijden, zorgen voor uitdaging in je training.
Kies een alternatieve sport
Lopen vraagt veel van je spieren en gewrichten. Om te voorkomen dat je overbelast raakt, is het geen slecht idee om ook sporten met een mindere impact te integreren in je trainingsroutine.
De populairste zijn zwemmen en fietsen. Denk maar aan al die triatleten die niets anders doen dan de combinatie van deze drie.
Maar ook zijn bijvoorbeeld krachttraining, yoga of wandelen goede opties. Hiermee blijft je conditie onder controle, je stimuleert andere spiergroepen en het verbetert andere (motorische) vaardigheden. Denk maar aan je coördinatie en evenwicht bij yoga, of kracht en stabiliteit bij krachtoefeningen.
Gevarieerd trainen in een notendop: voeg verschillende fysieke en mentale prikkels toe aan je trainingen. Wissel duurlopen af met tempotrainingen en intervals. Ga eens lopen in het bos en waag jezelf aan andere sporten en vormen van beweging.