Skip to main content

De marathon zelf is slechts 1% van de prestatie. De overige 99% zijn de trainingen die eraan voorafgaan.

In de voorbereiding richting je marathon leg je heel wat kilometers af. Naarmate de grote dag nadert, trek je waarschijnlijk steeds vaker je loopschoenen aan. Wil je de trainingen uitdagend houden, blessures vermijden en je lichaam die extra prikkels geven om sneller te worden? Dan is variëren in trainingen interessant. Afwisselen in snelheid zal je prestaties én motivatie een boost geven.

Welk type training voeg ik toe aan mijn schema?

We spreken in het algemeen over drie verschillende trainingen: duurloop, tempotraining en intervaltraining. Elk type training heeft zijn nut, en een combinatie van de drie maakt van jou een betere loper.

Het is verstandig om ook je schoenen aan te passen aan het type training. Een loopschoen varieert namelijk op heel wat vlakken: de mate van stabiliteit, ondersteuning of demping. Afhankelijk van je looppatroon kies je een al dan niet ondersteunende of stabiele schoen. Afhankelijk van de snelheid verschillen schoenen dan weer in gewicht.

De key to success blijft wel: kies wat voor jou comfortabel aanvoelt.

Bekijk de video
Duurloop (LSD)

Waarom? LSD, ook wel Long Slow Distance genoemd, zijn de langere loopjes waarbij je een rustig, comfortabel tempo aanhoudt. Je traint dus niet op snelheid en explosiviteit, wel op uithouding. Je lichaam leert efficiënt omgaan met energie en je spieren raken gewoon aan de langere belasting. De ideale gewenning voor een marathonafstand, dus.

Voorbeeldschoen: voor duurloopjes is de adidas Solarboost 5 een uitstekende keuze. Als je lang onderweg bent, vragen je voeten om comfort. Laat dat nu net de key factor zijn in deze schoen. Het bovenwerk is ook bewust ademend, zodat je voeten zelfs na talloze kilometers fris blijven.

Tempotraining

Waarom? Het doel van een tempotraining is om te lopen aan een uitdagende, constante snelheid. Het is de ideale training om je lichaam goed te leren aanvoelen en te ontdekken welk tempo haalbaar is voor jou. In aanloop naar de marathon bereiden dit soort trainingen je zowel fysiek als mentaal voor om het tempo 42,2 kilometer vol te houden.

Voorbeeldschoen: een geschikte schoen voor tempotrainingen is de adidas Adizero Boston 12. De schoen is licht in gewicht en biedt toch voldoende demping om ook de langere afstanden zonder zere voeten af te leggen. Om de snelheid te kunnen opdrijven, zijn carbon staafjes toegevoegd.

Intervaltraining

Waarom? Bij intervaltrainingen wissel je hoge en lage snelheden af. Tijdens de snelle tempo’s gaat je hartslag omhoog, je wordt moe en voelt verzuring opkomen. De trage tempo’s zijn vervolgens bedoeld om je hartslag terug te laten zakken en je ademhaling onder controle te krijgen. Intervals maken je dus sneller en geven je conditie een boost.

Voorbeeldschoen: jouw wapenkeuze voor intervaltrainingen kan de adidas Adizero Pro 3 zijn – een responsieve schoen die je letterlijk vooruitduwt. Ideaal voor snelle (piste)trainingen. Wil je jouw marathon aan een topsnelheid lopen? Ook dan kan deze schoen soelaas bieden.

 

We snappen natuurlijk dat je niet zo maar wil investeren in drie (of meer) paar schoenen. Dat hoeft ook niet. Sommige modellen zijn inzetbaar voor verschillende snelheden en trainingen. De adviseurs van Runners’ lab helpen je graag bij je keuze voor de geschikte loopschoenen. Kom langs in één van onze winkels en pas meteen je favoriete modellen, of stel je vragen via de Live WhatsApp.

Kortom: zorg voor verschillende fysieke prikkels in je trainingen. Wissel duurlopen, tempotrainingen en intervals af om je motivatie en progressie hoog te houden. De juiste schoen doet bovendien wonderen.

Heb je nog andere vragen over je marathonvoorbereiding? Stel ze gerust aan onze Runners’ lab lopers via social media. Zij delen graag hun ervaring en tips om jou succesvol naar de marathon te begeleiden.