Skip to main content

Mijn naam is haas. Luxehaas. Hofleverancier van tal van wereld- en persoonlijke records. Lees hier wat ik voor jou kan betekenen en wanneer je van mijn diensten gebruik kan maken.

De naam is ‘haas’, maar je mag evengoed spreken van tempomaker, gangmaker, voorloper, pacer… Je hebt gegarandeerd al eens iemand gezien die deze rol voor zijn of haar rekening neemt. Het zijn de lopers die het eerste deel van de wedstrijd het kopwerk voor hun rekening nemen en het tempo bepalen.

Eliud Kipchoge, olympisch kampioen op de marathon, had zelfs een leger tempomakers klaarstaan om zijn wereldstunt tot een goed einde te brengen. Tijdens de befaamde Ineos 1:59 Challenge kon de meest succesvolle marathonloper aller tijden op maar liefst 38 hazen rekenen. Zij wisselden elkaar – tegen alle regels in – elke ronde af zodat Kipchoge van start tot finish gegangmaakt werd.

Het zegt veel over het belang van zo’n tempomaker in een wedstrijd. En dat geldt niet alleen op de marathon. Vanaf afstanden van 800m worden ze ingeschakeld. Onderzoek toont dan ook aan dat een haas zijn metgezellen op verschillende vlakken een grote dienst kan bewijzen.

Levend windscherm

Een haas heeft een belangrijke invloed op de natuurelementen. Door op kop te lopen, vangt hij 80% van de luchtweerstand op. De andere lopers worden zo uit de wind gezet en kunnen krachten sparen die ze in latere fases van de wedstrijd kunnen aanspreken.

Tempobewaker

Minstens zo belangrijk als het fysisch effect, is het positief psychologisch effect dat een pacer veroorzaakt. Een haas krijgt gewoonlijk op voorhand een richttijd mee die hij zo strak mogelijk moet benaderen. Het geeft de lopers achter de haas een vrijgeleide om hun focus weg te houden van de klok, het tempo of splittijden. De haas waakt immers over al deze aspecten. Het enige waar de lopers in zijn spoor zich op moeten focussen is blijven aanklampen bij de pacer.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer atleten niet op hun tempo moeten focussen, ze de inspanning als veel eenvoudiger ervaren. De verklaring? Ze sparen heel wat (mentale) energie en hebben minder snel door dat hun lichaam het signaal geeft om te vertragen.

YRWP_news_3
YRWP_news_2

Profiteer tijdens Saucony You Race, We Pace zelf van het ‘pacereffect’

Wil je zelf gebruikmaken van een pacer die weggaat op een door jou gekozen tempo? Dan kan je op 4 juni deelnemen aan Saucony You Race, We Pace, een event van Keep on Running. In deze wedstrijd loodsen getrainde pacers jou naar jouw persoonlijk record op de 5 kilometer. En dat op een unieke wedstrijdlocatie. Het event gaat namelijk door op de luchtmachtbasis van Beauvechain.

Heb je zin om jezelf uit te dagen in een uniek wedstrijdformat waarbij jouw grootste concurrent de klok is? Ligt jouw streeftijd op de 5K tussen de 15 en 35 minuten? En wil je op een bijzondere locatie racen mét een DJ die onderweg jouw favoriete loopschijf draait? Schrijf je dan snel in voor Saucony You Race, We Pace.

SAUCONY YOU RACE, WE PACEBEKIJK HIER HOE HET TESTEVENT VERLIEP