Skip to main content

Onbekend is onbemind. Omdat Smartwool ondanks zijn vele sterke eigenschappen in Europa niet gekend is bij het grote(re) publiek, lichten wij hun kwaliteiten toe.

Smartwool rekent op Merinowol

De tijd van geitenwollen sokken is al lang gedateerd. Toch durfde kledingmerk Smartwool het aan om wol centraal te zetten in hun collecties. Wat begon in 1994 met het ontwerpen van sokken die zelfs de koudste temperaturen aankunnen, is ondertussen uitgebreid tot een hele kleding- en sportcollectie. Merinowol was al snel de sleutel tot succes bij Smartwool.

Smartwool werkt met wol van het merinoschaap, één van de oudste schapenrassen in de hele wereld. Hun wol staat bekend om de zachtheid en kunde om schapen zelfs in extreme klimaten te laten gedijen. De schaapsvacht is bovendien een klasseproduct dat keer op keer geïnspecteerd wordt om een goede kwaliteit te garanderen.

En waarom wol?

Wol schrikt velen af door enerzijds het prikkend gevoel. Anderzijds ook door het oubollig en winters karakter dat het product met zich meedraagt. Merinowol ontkracht probleemloos alle na- en vooroordelen. Wij zetten hun sterktes op een rijtje.
Ultrazachte natuurlijke supervezel
De wol die Smartwool uitkoos, lijkt in de verste verte niet op de prikkelende en jeukende wol die je kent van het breiwerk van onze grootouders. Het merinoschaap levert enkel superfijne en ultrazachte wol op. De zachte eigenschap is te danken aan het feit dat de dunne en fijne vezelhaartjes van de wolvezels niet rechtop kunnen staan. Daardoor kunnen ze niet prikken in de huid.
Zomer of winter? Lichaamstemperatuur en vochttransport blijft optimaal
In tegenstelling tot wat we vaak denken, houdt Merinowol je lichaamstemperatuur winter én zomer op peil. In koude omstandigheden vangen wolvezels, afhankelijk van hoe dicht ze geweven zijn, de lucht op zodat er een isolatielaag ontstaat. In warme omstandigheden onttrekt de wol het zweet snel van de huid en blijft het lichaam koel en droog.
Ook vocht wordt door de poreuze eigenschappen van wol afgevoerd. In tegenstelling tot synthetisch materiaal ervaar je daarom na een inspanning geen nat, koud of klam gevoel. Zelfs wanneer de vezels doorweekt zijn, behouden ze nog steeds 60% van hun isolerend vermogen. Synthetisch materiaal daarentegen voert zweet pas af wanneer het doordrongen is. Het lichaam moet dus opwarmen alvorens het vocht kan verdampen.
runnerslab-smartwool-news-3-2
Onaangename geuren blijven uit
Geuren veroorzaakt door bacteriën worden meteen geabsorbeerd door Merinowol. Dit uitzonderlijk kenmerk zorgt ervoor dat onaangename geuren worden opgevangen en niet ophopen. Maak je dus geen zorgen over de geur van je kledij, Smartwool zet bacteriën een hak.
Buitengewoon duurzaam

Alle Smartwool producten zijn bijzonder duurzaam omwille van hun biologische afbreekbaarheid en herbruikbaarheid. Ook bij de productie wordt er nauwlettend toegezien op het zo min mogelijk creëren van overschot of afval en het zoveel mogelijk gebruik maken van gerecycleerde materialen.

Afgedankte kledingstukken uit 100% wol worden trouwens op geheel natuurlijke wijze en relatief snel afgebroken. De wol kan eveneens perfect hergebruikt worden zonder dat de kwaliteit erop achteruitgaat, waardoor de CO²-uitstoot gereduceerd wordt. Het langer uitblijven van geuren zorgt er dan weer voor dat er minder wasbeurten nodig zijn. Naast een besparing op water beperkt het ook de hoeveelheid plastic in het milieu.

runnerslab-smartwool-news-1

Geen wolf in schaapskleren

Smartwool werkt liefst uitsluitend met wol dat het ‘ZQ label’ draagt. Dit kwaliteitslabel garandeert onder meer dat de schapen menselijk worden behandeld, ze in natuurlijke en vrije omstandigheden kunnen leven en de huid intact blijft bij het verwijderen van de wol. Dit is niet alleen van belang voor de schapen, maar ook voor de wolkwaliteit. Wanneer een schaap onder stress staat, is dat terug te zien in zijn wolvezel. Het creëert een oneven diameter en zwakke punten wat afbreuk doet op de kwaliteit.

Lokale organisaties spelen ook een belangrijke rol in het hele productieproces. Smartwool doet op hen beroep om er zeker van te zijn dat de natuurlijke werkwijze en de lokale gebieden beschermd worden. Het dierenwelzijn, ecologische duurzaamheid en het afleveren van kwaliteitsproducten met een kwaliteitslabel zijn maar enkele pilaren waarop Smartwool steunt.

Ervaringen van team Runners’ lab

“Smartwool heeft mij al meermaals verbaasd. Ik vind het gek hoe ze er telkens in slagen om je lichaamstemperatuur te regelen, ongeacht het temperatuurverschil. De voorbije zomer trok ik naar de Dolomieten in Italië voor een vakantie in de bergen. ‘s Ochtends, aan de voet van de berg, was het om en bij de twintig graden. De enige laag die ik aanhad was een Smartwool baselayer. Na een stevige wandeltocht met heel wat hoogtemeters daalde de temperatuur naar zeven graden. Dertien graden verschil, maar met een jas over mijn baselayer was er van kou geen sprake. Ook van hun handschoenen ben ik fan. Bij het lopen heb ik het meestal snel gehad met handschoenen door het zweterig gevoel dat kan ontstaan. Met Smartwool kan ik ze moeiteloos aanhouden. Hun producten werken keigoed, zeker bij variërende omgevingstemperaturen?!”

“Mij hoef je dan weer niet meer te overtuigen van hun sokken. Als ik Smartwoolsokken draag, heb ik nooit last van koude voeten. Ook in de zomer draag ik ze met plezier. Al wandel je uren, zweten doe je niet in deze sokken. Ze zijn dan ook nog eens superzacht en stinken niet. Zalig!”

Ontdek het in de webshop

Overtuigd van de kwaliteiten van Smartwool? Neem dan snel een kijkje op onze webshop!

SHOP SMARTWOOL