Skip to main content
Het tweede blok World Marathon Majors van 2023 staat voor de deur. Als we terugblikken op de eerste helft en die van vorig jaar, dan valt er een opmerkelijke statistiek te noteren. Dat heeft alles te maken met de adidas Adizero Adios Pro. Lees meer.
Opvallende (schoen)statistiek

Vorig jaar was er tijdens de marathon in Berlijn het onwaarschijnlijk wereldrecord van Eliud Kipchoge en de hertekende top tien aller tijden bij de vrouwen. Over enkele weken gaan we opnieuw naar Berlijn, waar er ongetwijfeld weer spektakel zal plaatsvinden. Alvorens we het tweede blok van de World Marathon Majors aanvatten, kijken we eerst terug naar de grootste marathons van het afgelopen anderhalf jaar. Daarbij valt meteen een opvallende (schoen)statiestiek op. De adidas Adizero Adios Pro is met tien overwinningen dé marathonschoen bij uitstek.

Lang vervlogen tijden willen we het niet noemen. Toch is de periode dat de Nike Air Zoom Alphafly en de Nike ZoomX Vaporfly alle overwinningen wegkaapten op de belangrijke afspraken gepasseerd. De adidas Adizero Adios Pro schoot de hoofdvogel af door vorig jaar het meeste aantal overwinningen op zijn conto te schrijven tijdens de World Marathon Majors. De marathon in Tokio was de enige van alle World Marathon Majors waarbij de adidas adizero Adios Pro nergens op het hoogste schavotje te zien was. Dat was dit jaar dankzij Rosemary Wanjiru alweer anders. Ook de kersverse wereldkampioene op de marathon liep in augustus op de schoen van adidas naar de wereldtitel.

De derde versie van de snelle carbonschoen kent dan ook een reeks updates die het succes kunnen verklaren. De adidas Adizero Adios Pro 3 is zachterstabieler, voelt sneller aan én is voorzien van meer demping. De atleten van het Runners’ lab Athletics Team vertrouwen eveneens op die snelle carbonschoen voor hun wegwedstrijden.

Review
  • “Ik ben heel tevreden over de laatste versie van de schoen”, vertelt Simon Debognies, die tijdens de NN Zevenheuvelenloop met deze wedstrijdschoen naar een Europese toptijd snelde. “Ik heb ook in de vorige versies gelopen, maar de adidas Adizero Adios Pro 3 voelt een pak stabieler aan. Zowel in de voorvoet als achteraan is de schoen iets breder. Hij zit daardoor heel comfortabel. In mijn ogen is het een ideale schoen voor afstanden zoals de halve en hele marathon.”
  • Dorian Boulvin volgt zijn teamgenoot. “Ik ben echt fan van deze schoen. Hij is een pak beter dan de vorige versies. Het is een ideale schoen om snel te gaan, zonder te veel vermoeidheid op te lopen in de kuiten.””