Skip to main content

De vraag of carbonschoenen effectief hun nut hebben, stelt quasi niemand zich nog. Die vraag laten we in onderstaand artikel dan ook passeren. Maar wat verklaart het succes? Zijn ze voor iedereen geschikt? Welke carbonschoen is het best? Lees verder.

Augustus 2016. Eliud Kipchoge verovert in een fluogele schoen met opvallend dikke(re) zool zijn eerste olympische titel op de marathon. Het was meteen een binnenkomer langs de grote poort voor de befaamde ‘carbonschoenen’. Nu, zeven jaar later, kan de loopwereld nog steeds niet zwijgen over deze snelheidsmakers.

Ondertussen is het aanbod carbonschoenen groot én relatief toegankelijk waardoor ze op elke stratenloop opduiken. Wat moet je nog weten over deze opvallende productgroep?

Zijn carbonschoenen voor iedereen geschikt?

In het begin werd gesteld dat carbonschoenen enkel voor de absolute toppers waren weggelegd. Ondertussen is die overtuiging – mede door het onbetwistbaar effect van carbonschoenen – al vaak weggewuifd bij het grote publiek. Volgens de organisatie van de London Marathon verscheen maar liefst de helft van de 45.000 deelnemers aan de start met een carbonschoen.

Ondanks dat het dragen van carbonschoenen steeds meer genormaliseerd wordt, blijkt uit onderzoek dat lopers die op hun mid- of voorvoet landen én minimaal 14 km/u lopen, er het meeste voordeel uit te halen. Of de tragere lopers en hiellanders er geen profijt uit halen, is weliswaar niet gezegd.

Lopers die baat hebben bij extra stabiliteit*, kijken best uit met hoe frequent ze deze wedstrijdschoenen gebruiken. De dikte van de zool en de afwezigheid van extra ondersteuning kan overpronatie, het overmatig naar binnen klikken met de enkel, in de hand werken. Dit kan op zijn beurt leiden tot blessures. Wie graag met een directe schoen loopt, zal overigens ook moeten wennen aan de zachtheid van het foam in carbonschoenen.

*Ondertussen wordt er wel volop geëxperimenteerd met stabiele(re) temposchoenen. Meer daarover lees je hier.

Wat is de verklaring van het succes van carbonschoenen?

Eén belangrijke troef schuilt al in de naam zelf. De stijfheid van de carbonplaat dwingt je bijna om sneller te lopen. Deze golvende plaat verdient echter niet alle credits. Het foam speelt ook een heel belangrijke rol.

Het veerkrachtig schuim zorgt bij elke afzet voor een noemenswaardige energieteruggave. Daarnaast vangt het een groot deel van de impact op je spieren en gewrichten op waardoor je achteraf veel minder spierpijn ervaart. Minder spierpijn, betekent een sneller herstel en dus ook groen licht om meer te lopen. Het feit dat je meer kilometers aankan, heeft uiteraard een belangrijke invloed op prestaties.

carbonschoenen_news3

Klopt het dat carbonschoenen niet lang meegaan?

Kort, maar krachtig. Zo zou je de levensduur van carbonschoenen kunnen omschrijven. Het klopt zeker dat deze racepiloten niet eeuwig meegaan. Naar wie moeten we met het vingertje wijzen? Niet naar de carbonplaat, wel naar de slijtzool, het rubber aan de onderkant. Om het gewicht van de schoen te drukken is er slechts een geringe hoeveelheid aangebracht. Daardoor komt de ondergrond snel in contact met het foam en verliest het zijn kwaliteiten. Afhankelijk van je loopstijl, gewicht en de ondergrond gaan carbonschoenen zo’n 300 tot 600 kilometer mee.

Zijn er ook nadelen verbonden aan lopen op carbonschoenen?

Zoals altijd is ‘te veel’ van iets nooit goed. Te vaak op carbonschoenen lopen is daar geen uitzondering op. Door de geavanceerde technologieën kan je loopstijl enigszins veranderen. De dikke zool kan ook voor extra spanning op je kuiten en hamstrings zorgen waardoor de kans op blessures verhoogt. Doordat carbonschoenen je dwingen om hogere tempo’s op te zoeken, kan er overbelasting ontstaan. Bewaar deze snelle flitsers dus voor de momenten waarop je echt wil presteren en werk je trainingen voornamelijk af met een trainingsschoen.

Is de Nike Vaporfly en Alphafly nog steeds de primus van de klas?

“Wil je je PR breken, dan moet je een Nike Vaporfly of Nike Alphafly kopen.” Deze stelling werd lang gesuggereerd. Nike had de eerste jaren dan ook het alleenheerschappij. Hun twee paradepaardjes kaapten bijna alle podiumplaatsen en records weg. De afgelopen twee jaar is er een einde gekomen aan hun suprematie.

Hellen Obiri won de Boston marathon met de carbonschoen van On. Het podium bij de mannen werd volledig door de adidas Adizero Adios Pro 3 gedomineerd. Bashir Abdi snelde in Rotterdam naar zijn tweede tijd ooit op de Metaspeed Edge+ carbonschoen van Asics. En zo kunnen we nog even doorgaan. De technische code om een responsief foam te combineren met een carbonplaat is ondertussen door elk gewaardeerd merk gekraakt. Ondanks sommige verschillen in de hard-/zachtheid van materialen, de positie van de carbonplaat.. is er geen carbonschoen meer die momenteel echt de bovenhand neemt.

Wil je een blik werpen op de carbonschoenen die momenteel het circuit domineren?

KLIK DAN HIER

Wil je de voordelen van carbonschoenen eerst zelf ervaren alvorens je erin investeert? In het Runners’ lab Experience Center* in Deurne, Antwerpen kan dat. Je kan er verschillende testmodellen van wedstrijd- en trainingsschoenen in openlucht uitproberen. De adidas Adios Pro 3 en heel binnenkort ook de Asics Metaspeed Sky+ pronken er bijvoorbeeld in de testwand.

Interesse om gebruik te maken van dit uniek concept? Kom langs tijdens de openingsuren, spreek een adviseur aan en ga met het gekozen paar buiten een rondje lopen om te weten of de schoen iets voor jou is. Nadien breng je de schoen weer terug.

*De testwand is een uniek concept van de Runners’ lab winkel in Antwerpen. Andere Runners’ lab vestigingen zijn niet uitgerust met deze service.