Skip to main content
Vederlicht, maar zo stevig als een rots. LEKI trailstokken zijn een absolute must tijdens het lopen in hooggebergte, op lange hellingen en zelfs op vlakke stukken bij ultraruns. Lees hier de voordelen.

Liefste LEKI

Een maand geleden ontmoette ik je voor het eerst. Toegegeven, ik had weinig geloof in een liefdesverhaal tussen ons twee. Ik twijfelde zelfs of ik je zou meenemen op mijn trip door de Alpen.

Ondertussen zitten de eerste vier dagen met ons twee erop en kan ik niet meer zonder jou. Je ondersteunt me op moeilijke momenten. Ik kan altijd op jou vertrouwen en je past je overal aan. Ik kan je op verschillende manieren vastnemen. Soms stevig aan de handpalm, een andere keer neem ik je bij je middel.

Je bent vederlicht, maar zo stevig als een rots. Ik ben zo dankbaar dat ik je ontmoet heb en zal je missen na deze reis door de Alpen. Weet één ding: je bent de eerste die ik meeneem bij een volgende trip.

Bedankt voor alles.

Koen Wilssens, CEO Runners' lab

LEKI trailstokken

In het quasi biljartvlakke Vlaanderen zijn trailstokken niet van doen. De puistjes in de Ardennen kan je eventueel wel een kopje kleiner maken met deze twee carbonstaven. Pas in (hoog)gebergte zijn trailstokken echt functioneel. Zelfs even essentieel als trailschoenen als je het ons vraagt.

Vijf voordelen van trailstokken

Het vergt wat trainingsarbeid om voordeel te halen uit het gebruik van trailstokken. Zeker aangezien wij in de Lage Landen niet zijn grootgebracht in een langlauf- of skicultuur. Eens je weet hoe ze te gebruiken en de handelingen van het opbergen onder de knie hebt, kan het op veel vlakken winst opleveren.

Trailstokken zorgen om te beginnen voor een extra gevoel van veiligheid. Dankzij de twee extra ondersteuningspunten heb je meer balans op gladde en technische stukken. Stokken zorgen er eveneens voor dat je je snelheid kan opdrijven, ook tijdens het klimmen. Je spreekt meer spiergroepen aan – denk maar aan je armen, schouders en romp – zodat je meer kracht kan leveren. Door de herverdeling van de krachten, ontlast je de onderste ledematen waardoor vermoeidheid wordt uitgesteld. Tenslotte vermindert het lopen met trailstokken de spierpijn achteraf waardoor je sneller herstelt. Dit heeft te maken met een afname in grondreactie en gewrichtskracht.

Wanneer gebruik je LEKI trailstokken?

Runners’ lab adviseur Nick heeft zijn trailstokken al vaak mee op pad genomen. “Het belang van trailstokken word je vooral gewaar in het hooggebergte”, weet hij. “Als de hellingen lang duren en je veel hoogtemeters moet overbruggen, bespaar je veel krachten door meer op je armen te trekken. Op de vlakkere stukken berg je de stokken meestal op, net als in de afdaling waarbij de zwaartekracht mee zijn werk doet. Stokken kunnen in zo’n situatie soms afremmend werken, tenzij het technisch of glad is.”

Toch is het hooggebergte niet de enige plaats waar trailstokken het daglicht zien. “Ook bij ultralopen zonder extreme beklimmingen worden ze vaak gebruikt op vlakke stukken”, verduidelijkt Nick. “Door de optimale verdeling van het gewicht kan je krachten sparen.”

Ook adviseur Senne, kersvers finisher van de UTMB, bevestigt dit.

“Tijdens de UTMB heb ik op de vlakke stukken regelmatig mijn stokken bovengehaald.”

Senne heeft het gebruik van zijn stokken overigens ook in België geoefend. Onder andere tijdens een stevige beklimming op de Trail des Fantômes wervelde hij iedereen voorbij op een minder gangbaar pad.

Aandachtspunten trailstokken

“Om te lopen is het belangrijk dat trailstokken superlicht en opvouwbaar zijn”, adviseert Nick nog. “Daarom zijn de meeste LEKI trailstokken vervaardigd uit carbon of licht aluminium. Sommige stokken beschikken over het ‘Push Button Release-systeem’ zodat ze met een druk op de knop snel worden opgevouwen.” Een andere mogelijkheid zijn de ‘Vario’ trailstokken waarbij je de lengte kan verstellen. Een troef volgens onze adviseur. “Op deze manier kan je de stokken inzetten bij het klimmen én het dalen. Of je kan ze delen met een grotere of kleinere looppartner.”

Lengte trailstokken

Je lichaamslengte bepaalt de lengte van je trailstokken. Neem de stokken 5 à 10 cm korter om ze bergop te gebruiken, weliswaar afhankelijk van de hellingsgraad, en doe het omgekeerde voor bergaf. “Dit zijn aanbevolen lengtes. Alles hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur”, voegde Nick daaraan toe.

Gripsysteem

Een ander belangrijk verschil is het gripsysteem. Je hebt twee populaire opties: het handschoentje, ook wel de ‘Trail Shark Grip genoemd dat je vastklikt aan de stokken, en de open lus. Zowel Nick als Jim Walmsley, de winnaar van de jongste UTMB, verkiezen het Shark Systeem boven de open lus. “Het Shark-systeem zorgt voor de ultieme krachtoverbrenging”, reageerde Walsmley bij LEKI zelf. “Het verbetert mijn techniek en vermindert tegelijk de vermoeidheid. Enkel wanneer er veel klimpassages in het parcours zitten waarbij ik mijn handen nodig heb om te klimmen, verkies ik de open lus.”

Duurzame service

Wist je dat LEKI een uitstekende en duurzame service garandeert? Je trailstokken bestaan uit verschillende onderdelen die in principe allemaal vervangen kunnen worden. In veel gevallen wordt dit onder garantie gedaan. Heb je LEKI trailstokken bij Runners’ lab aangekocht? Breng ze opnieuw bij ons binnen en wij sturen ze op. Het kan weliswaar 2 à 3 weken duren alvorens je ze terugziet, maar zonder ongelukken krijg je ze hersteld terug.