Skip to main content
De langste, zwaarste trainingen zijn achter de rug. De gezonde stress begint te borrelen en dat ene rode cirkeltje in je agenda komt nu wel heel dichtbij. Dat wil maar één ding zeggen: it’s marathon time..

Maar wat neem je allemaal mee naar je marathon?

Naast loopschoenen en kleding steek je best nog wat meer in je sporttas. Een marathon checklist bij het inpakken zou gemakkelijk zijn, toch? Want stel je eens voor dat je aan de start staat zonder je favoriete muziek, compressiesleeves of andere essentials die je over de finishlijn moeten brengen.

Met onze marathon checklist zie je niets over het hoofd.

Training versus wedstrijd

Tijdens trainingen is het vanzelfsprekend: je stapt de deur uit in je comfortabele loopoutfit, muziek in de oren en eventueel nog sleeves of een petje. Een marathon of wedstrijd vragen om extra aandachtspunten.

Het grote verschil zit ‘m in de verplaatsing. Je vertrekt niet van aan je voordeur, maar moet nog een hele trip maken richting de startlijn. Je gaat waarschijnlijk eerst nog langs de bewaarplaats voor je sporttas, om vervolgens die zenuwslopende minuten in het startvak te doorstaan. Je lichaam koelt snel af.

Denk daarom aan een extra trui, jasje of lange broek voor in het startvak. Ook sleeves kunnen de oplossing bieden. Die doe je gemakkelijk naar beneden als het tijdens het lopen te warm wordt.

Tip: neem oude loopkledij mee om je warm te houden. Bij de start kan je die achterlaten. In veel gevallen worden de achtergebleven kleren opgehaald en aan het goede doel geschonken.

Een ander aandachtspunt is je startnummer. Heb je die vooraf opgehaald, vergeet hem dan niet mee te nemen. Als je hem ter plekke ophaalt, houd dan je identiteitskaart bij de hand. Denk ook aan veiligheidsspelden of een racebelt om het nummer op te spelden.

Comfortabel aan de finish

Als je thuis je training hebt afgerond, spring je waarschijnlijk meteen onder een warme douche. Dat is na de marathon meestal niet mogelijk. Omdat je lichaam snel afkoelt na een zware inspanning, kan je een extra laagje kledij wel gebruiken.

Ook een handdoekje is handig om jezelf aan de finish wat op te frissen. Onthoud ook dat herstellen belangrijk is. Denk daarom aan een herstelshake of bar.

Mijn valies voor een buitenlandse marathon

Je kan natuurlijk ook nog een stapje verder gaan – letterlijk – en een marathon lopen in het buitenland. Naast alle essentials voor de marathon zelf moet je ook rekening houden met alles wat daarvoor en daarna gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan je gebruikelijke ontbijt of koolhydraatrijk avondeten.

Zo ben je er zeker van dat je jouw energiereserves optimaal kan aanvullen, want wie weet kennen ze jouw favoriete havermout, pannenkoeken of muesli helemaal niet in het buitenland…

Om een aangename terugreis tegemoet te gaan, is een recuperatietoestel geen overbodige luxe. Een foamroller, massage gun of massage stick zullen je spieren plezieren.

En dan zijn er nog van die factoren waar je geen vat op hebt: het weer bijvoorbeeld.

Aangezien je waarschijnlijk al een paar dagen vooraf vertrekt, is het geen slecht idee om op elke weersomstandigheid voorbereid te zijn. Een regenjasje, lange tight of een buff lijken nu misschien overbodig, maar je weet nooit wat de weergoden voor je in petto hebben.

Gepakt en gezakt met een checklist bij de hand? Dan ben je klaar om beloond te worden voor het harde werk van de afgelopen maanden. Let’s go and run a marathon!

Klik op de play-button voor de checklist video