Skip to main content

Beginnen aan een marathon roept heel wat vragen op. Daarom vuurden we er enkele af op onze Runners’ lab lopers en twee topatleten van het Runners’ lab Athletics Team. Hun inzichten en ervaringen helpen jou ongetwijfeld naar je marathon.

Thomas De Bock en Simon Debognies zijn allebei lid van het Runners’ lab Athletics Team en twee absolute talenten op de weg. Thomas is met een persoonlijk record van 2u10’17 de zevende snelste marathonloper ooit in België. Hij mocht onder meer al deelnemen aan het wereldkampioenschap in Doha. Simon maakte in april zijn debuut op deze afstand. Hoewel hij enkele weken op voorhand nog een straffe 1u01’52 op de halve afstand neerzette, haalde hij de finish niet. Maagdarmklachten staken een stokje voor zijn jacht op de limiet voor de Olympische Spelen. Ondanks dat hij de afstand nog nooit voltooide, heeft hij wel het hele traject voorafgaand doorlopen en kent hij de valkuilen. Hun ervaringen lees je in onderstaande Q&A.

Bekijk het interview

Meest voorkomende fouten

Wat zijn de meest voorkomende fouten die beginnende marathonlopers maken en hoe kan je ze vermijden?

Thomas (PR marathon: 2u10’17): “Veel lopers denken dat ze veel kilometers moeten maken tijdens de voorbereiding, maar dat is niet per se zo. Recreatieve lopers zitten vaak ook te hard met een bepaalde tijd in hun hoofd, waardoor ze vergeten te genieten van hun weg richting de marathon.”

Simon (PR halve marathon: 1u01’52): “Te snel starten. Een marathon is 42 kilometer, dus is het realistischer om de eerste helft trager te starten. In de tweede helft kan je dan eventueel versnellen als je merkt dat je nog energie over hebt.”

Training

Waar moet ik zeker aan denken bij het opstellen van een trainingsplan?

Hierin vullen Thomas en Simon, twee marathonlopers met olympische ambities, elkaar mooi aan: “Plan je marathontrainingen goed op voorhand in. Zorg voor een goede balans tussen je privéleven en je trainingen. Bouw het trainingsvolume stelselmatig op.”

Heeft het nut om krachttraining toe te voegen aan mijn trainingsplan?

“Kracht en stabiliteit is zeker een meerwaarde qua blessurepreventie en prestatie, op voorwaarde dat het in je schema past. Geef sowieso voorrang aan je looptrainingen”, zeggen Thomas en Simon.

Wat moet ik doen als ik ergens last van krijg tijdens het trainen?

“Je eerste reactie moet zijn om niet verder te trainen en meteen medisch advies te vragen aan een kinesist of dokter. Het is verstandig om je looptrainingen tijdelijk te vervangen door alternatieve trainingen zoals fietsen of zwemmen. Doortrainen en de blessure erger maken, kan ertoe leiden dat je de marathon niet kan lopen”, adviseren de Simon en Thomas.

Tijdens de marathon

Welke trucs gebruik jij om gemotiveerd te blijven?

Over één ding zijn onze lopers het alvast eens: “Herinner jezelf aan de waarom. Alle trainingen, voorbereidingen, opofferingen… Denk eraan waarom je dat allemaal hebt gedaan, en dan loop je wel door.”

Daarnaast kwamen er nog een wat goede tips naar boven, ondermeer ook van Stefanie, Vinnie en Melissa van #teamrunnerslab.

Stefanie: “Ik had op elk gelleke iets laten schrijven door een belangrijk persoon in mijn leven. Ik heb dat niet gelezen tot op het moment in de marathon dat ik het gelleke nodig had. Dat gaf mij even het gevoel alsof die persoon bij mij was, en dat motiveerde mij enorm. Ik vond dat echt tof.”

Vinnie en Simon: “Ik plan vooraf waar en wanneer ik gels neem en drink. Zo loop ik van gel tot gel en van drankpost tot drankpost. Op die manier vliegen de kilometers snel voorbij.”

Thomas: “Denk aan wat er na de finishlijn op je staat te wachten: leuke momenten met familie en vrienden, eens goed gaan eten, ontspannen…”

Melissa: “Ik maak vooraf een playlist waarop ik ook train. Hierin staan liedjes die mij oppeppen en waarop ik gewoon goed kan lopen.”

Hoe kan ik genieten en afzien combineren tijdens de marathon?

“Probeer vooral in het begin te genieten. Zeker tot aan de halve marathon heb je tijd om te genieten als je niet te rap start. Bereid je er ook op voor dat het tweede deel lastig kan worden, en probeer vooral om de pijn mentaal te omarmen“, aldus Thomas.

Hoe draai je de knop om tijdens de marathon als het minder gaat dan gehoopt?

“Gas terugnemen om te recupereren. Sluit eventueel aan bij een groep lopers, want in groep blijf je meer gemotiveerd dan alleen. Laat je tempo zakken, vul je voeding aan met bijvoorbeeld een gelleke, zodat je hopelijk in de tweede helft opnieuw energie hebt om jezelf te herpakken”, vertellen onze lopers uit ervaring.

Runners lab - Marathon Magie 2

De tijd terugdraaien

Als je jouw eerste marathon opnieuw zou mogen doen, wat zou je anders doen?

Uit de antwoorden werd al snel duidelijk dat een marathon sterk rond voeding draait.

Simon: “Ik had tijdens mijn eerste marathon problemen van mijn maag. Ik zal de volgende keer dus met een andere voedingsstrategie aan de start staan. Het is belangrijk om in de voorbereidingen al te testen welke gels of voeding het bete bij jou past. De marathon zelf is dan ook een leerproces, dus wees zeker niet te streng voor jezelf als het niet van de eerste keer goed gaat.”

Het antwoord van Stefanie was kort, maar allesomvattend als het gaat over voeding tijdens de marathon: “Meer gellekes meenemen en veelmeer drinken”.

Melissa: “Ik zou ervoor zorgen dat ik minder afhankelijk ben van iemand anders. Tijdens mijn eerste marathon had ik met mijn vriend afgesproken dat hij de laatste kilometers zou meefietsen. Vooral als mentale steun, maar ook voor de extra gellekes die ik zelf niet bijhad. Door omstandigheden geraakte hij er niet, waardoor ik alleen moest lopen. Volgende keer ben ik er dus op voorbereid dat het kan dat hij er niet gaat zijn.”

Thomas: “Tijdens mijn eerste marathon ben ik verkeerd gelopen, waardoor ik bijna 43 km op de teller had staan. Je kan je dus wel voorstellen dat die laatste meters heel zwaar aanvoelden.”

Vinnie: “Ik ga me vooral minder zorgen maken over wat er gaat gebeuren tijdens de marathon. Op voorhand hoorde ik vaak dat er op kilometer 30 à 35 een man met de hamer zou staan. Achteraf gezien had ik daar helemaal niet zo veel last van.”

Heb je nog andere tips?

Unaniem: “Genieten. Het is en blijft een magische afstand. Loop niet tegen elkaar, maar daag jezelf wat uit.”

Heb jij nog andere vragen over jouw marathon(voorbereiding)? Stel ze zeker via onze socials. Onze Runners’ lab lopers beantwoorden ze met plezier en delen graag tips, ervaringen en motivatie zodat jij jouw (weg naar de) marathon succesvol aflegt.

Wil je het marathonavontuur van Melissa, Vinnie en Stefanie volgen? Of ben je zelf in voorbereiding op de 42 kilometer en wil je goed voorbereid aan de start staan? Lees dan zeker de marathonblog.